China, singura țară care are de câștigat de pe urma coronavirusului: Creștere economică de 4,9%

Într-o perioadă în care aproape toate economiile lumii sunt amenințate de o criză profundă, China pare să fi trecut repede și bine de efectele negative ale Covid-19. Paradoxul este că țara asiatică se face vinovată de apariția și răspândirea coronavirusului, iar acum este singura care profită de pe urma pandemiei.

Economia Chinei şi-a continuat recuperare post-coronavirus în al treilea trimestru, potrivit datelor publicate luni de Biroul Naţional de Statistică, scrie mediafax.ro. A doua economie a lumii a raportat o creștere a PIB-ului în trimestru al treilea de 4,9% față de acum un an. Ritmul a fost mai rapid decât creşterea de 3,2% înregistrată de China în al doilea trimestru, când a reuşit să evite recesiunea care a cuprins o mare parte a globului.

„Economia Chinei şi-a continuat revenirea rapidă în trimestrul trecut, cu recuperarea extinzându-se şi devenind mai puţin dependente de stimulentele direcţionate către investiţii”, a scris într-o notă de cercetare pentru Capital Economics economistul Julian Evans-Pritchard.

De ce crește China

Deoarece o mare parte a lumii continuă să se lupte cu virusul, recuperarea Chinei a fost relativ rapidă. Ţara a aplicat politici stricte de blocare şi urmărire a populaţiei destinate să oprească virusul şi a pus deoparte sute de miliarde de dolari pentru proiecte majore de infrastructură pentru a alimenta creşterea economică. Mai mult, exporturile de articole sanitare și aparatură medicală au înregistrat un avans fără precedent, iar asta a contribuit mult la rezultatele obținute. Astfel, economia a crescut cu 0,7% cumulat în primele nouă luni ale acestui an, iar datele lunare arată că creşterea economică se accelerează în al patrulea trimestru.

Rata şomajului urban a scăzut în septembrie până la 5,4%, iar producţia industrială a crescut cu 6,9% în septembrie faţă de acum un an.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca China să fie singura economie mondială majoră care va încheia acest an în creştere. Proiecţia fiind a unei creşteri de 1,9%.

Adrian Zuckerman: Comuniștii chinezi controlează presa din China și vor să facă exact același lucru în România

Încă trei zile pentru înregistrare ca alegători prin corespondenţă

6 comentarii la „China, singura țară care are de câștigat de pe urma coronavirusului: Creștere economică de 4,9%”

  1. Pingback: Ce trebuie să știi când îți termoizolezi casa - Banii.Net

  2. Pingback: Cum pot lupta administrațiile școlilor împotriva Covid-19? Ventilația cu recuperare de căldură în clase, o soluție inteligentă - Banii.Net

  3. Pingback: Donald Trump, neobosit: Cinci mitinguri în patru state pentru ultima zi de campanie - Banii.Net

  4. Pingback: Donald Trump, neobosit: Cinci mitinguri în patru state pentru ultima zi de campanie - My Blog

  5. Pingback: Cum pot lupta administrațiile școlilor împotriva Covid-19? Ventilația cu recuperare de căldură în clase, o soluție inteligentă - My Blog

  6. Pingback: Ce trebuie să știi când îți termoizolezi casa - My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *