Cum pot lupta administrațiile școlilor împotriva Covid-19? Ventilația cu recuperare de căldură în clase, o soluție inteligentă

Pandemia de Covid-19 este cea mai mare catastrofă a secolului 21, susțin mulți cercetători din domeniul medicinei. De la o zi la alta, întreaga lume înregistrează creșteri al numărului de îmbolnăviri, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că bilanțurile zilnice ale deceselor ar putea ajunge în aprilie 2021 să fie de 4-5 ori mai mari decât în primăvara acestui an.

Întreaga populație a Globului încearcă să găsească un antidot, însă, deocamdată carantina, purtatul măștii și distanțarea socială rămân cele mai eficiente metode de protecție.

Cercetările privind transmiterea și efectele COVID-19 sunt în desfășurare, dar știm deja că virusul se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate (prin tuse și strănut) și prin atingerea suprafețelor contaminate de virus. Virusul poate supraviețui pe diferite suprafețe, de la câteva ore până la câteva zile.

Vestea bună? Dezinfectanții obișnuiți îl pot ucide, însă ce facem cu bacteriile din aer, având în vedere că virusul este răspândit prin aerosoli. Riscul este mult mai ridicat în spații restrânse, supra aglomerate și slab ventilate, unde oamenii sunt apropiați pentru o perioadă relativ lungă, iar particulele virale pot fi inhalate. Din acest motiv, este important ca virușii aeropurtați să fie îndepărtați.

Odată cu deschiderea școlilor au crescut exponențial și cazurile de îmbolnăviri noi. Chiar dacă oficial nu se declară cauza acestor creșteri, este clar că mare parte din aceste îmbolăniviri sunt cauzate de deschiderea unităților de învățământ. Copiii sunt cei mai expuși pentru că sunt greu de disciplinat și obligat la distanțare atunci când sunt la școală sau în grădinițe. În afară de purtatul măștii și băncile cu protecție de plexi glass mai există și alte metode de prevenție, dar care sunt legate de ventilația claselor sau a spațiilor comune.

Germania a decis să includă această măsură pe lista oficială a regulilor care trebuie aplicate în lupta cu coronavirusul, arătând că aerisirea regulată în toate incintele private și publice poate reduce considerabil riscul de infecție.

Aerisirea unei camere, a unei incinte este poate unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru a reduce răspândirea coronavirusului, a declarat un oficial al cancelariei germane.

Soluții viabile

Dacă vorbim tot despre școli, pe timpul iernii, aerisirea frecventă este aproape imposibilă. În plus, va aduce costuri ridicate de încălzire. Ca să nu mai vorbim că prin deschiderea gemurilor, copii se expun poluării din exterior (capitol la care România se situează pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată direct ori indirect de poluare).

În acest caz, apare necesitatea instalării unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură, cea mai eficientă metodă de ventilație pe timp de iarnă, fără costuri suplimentare de încălzire. Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură de la ATREA asigură un flux aer curat permanent în incinte, putând fi configurate atât pentru școli, dar și pentru case particulare, sectorul industrial sau HORECA.

Principiul unui astfel de sistem este simplu: extrage aerul viciat din încăperi, iar cu căldura acestuia încălzește aerul curat pe care îl introduce în casă prin grilele de ventilație. Fluxul de aer curat și cel viciat nu se întâlnesc, în acest proces având loc doar un schimb termic între cele două. Sistemul este extrem de util mai ales pe timpul iernii, când practic geamurile nu mai trebuie deschise pentru a se asigura tradiționala aerisire, prin care se pierde în același timp și căldura acumulată în casă.

ATREA reduce cu 80% rata de răspândire a virusurilor în interior

Aerul pe care-l introduce sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este 100% proaspăt și filtrat. Filtrele de aer reduc, totodată, numărul de particule de praf și microbi din aer. Pe lângă acest beneficiu, sistemele ATREA oferă controlul facil și în special, eficiența ridicată (de până la 90 %) și scăderea ulterioară a consumului de energie.

În plus, nivelul de zgomot în timpul funcţionării la capacitate maximă nu depăşesc valoarea de 30 de decibeli (db) în încăpere. Deci în cazul claselor, cu siguranță nu vor “deranja” orele cu zgomot.

Soluțiile propuse de ATREA sunt varianta potrivită pentru sălile de clasă, unde aerisirea clasică este insuficientă pentru a obține o calitate bună a aerului – deoarece nivelul de dioxid de carbon va creşte din nou, împreună cu riscul de răspândire al virusurilor. Unitățile de ventilație ATREA pentru școli au senozri de dioxid carbon și reglează astfel aportul de aer proaspăt în incinte. Pe lângă faptul că sistemele ATREA aerisesc încăperile prin aport controlat și filtrat de aer curat în interior, fără variații de temperatură, acestea reduc costurile de întreținere cu 25%, investițiile recuperându-se în câțiva ani.

În același fel, ATREA funcționează într-un restaurant, un cabinet medical sau o simplă casă. „Reîmprospătarea” încăperilor cu ajutorul sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură este o măsură sigură, o măsură prin care putem avea grijă de aerul pe care-l respirăm, fiind cea mai eficientă soluţie de ventilaţie din punct de vedere sănătății, confortului și consumului de energie.

România printre principalii producători de dovleac și tărtăcuţă din Uniunea Europeană

China, singura țară care are de câștigat de pe urma coronavirusului: Creștere economică de 4,9%

4 comentarii la „Cum pot lupta administrațiile școlilor împotriva Covid-19? Ventilația cu recuperare de căldură în clase, o soluție inteligentă”

  1. Pingback: Monica Anisie: Aproximativ un milion de copii învață online - Banii.Net

  2. Pingback: Tehnologia inovatoare care elimină coronavirusul - Banii.Net

  3. Pingback: Tehnologia inovatoare care elimină coronavirusul - My Blog

  4. Pingback: Monica Anisie: Aproximativ un milion de copii învață online - My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *