Mircea Geoană: Avem o discuţie între NATO şi UE pe subiectul ascensiunii Chinei

  • de
  • 3 min read

NATO nu consideră China un adversar, dar evoluția economică și militară a statului asiatic poate reprezenta un semnal de alarmă și necesită o schimbare de paradigmă în ceea ce privește reacțiile organismelor internaționale și a statelor din NATO și UE. Despre toată această situație a vorbit Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul unei discuții cu jurnalişti români.

“NATO este o organizaţie şi o comunitate democratică care este în permanenţă adaptată şi, evident, NATO rămâne o organizaţie regională. Mandatul nostru este de a proteja cei un miliard de oameni care trăiesc în ţările NATO. Dar asta nu înseamnă că rămânem indiferenţi şi că suntem insensibili la cea mai importantă transformare geopolitică a ultimelor decenii, apariţia unei noi superputeri care este China”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, despre oportunități și vulnerabilități în relațiile cu China

Oficialul NATO a afirmat că apariţia Chinei ca o superputere globală aduce şi oportunităţi, iar statul asiatic va trebui să continue să fie un partener economic. Totuși, Geoană consideră că în mai multe domenii China devine un competitor care trebuie luat în calcul.

“China, apropo de noile tehnologii, şi-a propus să devină principala putere pe inteligenţă artificială în următorul deceniu. Şi-a propus ca până în 2049 să devină principala superputere tehnologică a lumii. Investeşte deja masiv în forţele sale militare în ultima perioadă (…). Are în acest moment unităţi navale mai numeroase decât orice altă ţară din lume. Deci este prezentă fizic în multe zone, inclusiv în Europa, în Africa de Nord. Sunt elemente care afectează direct sau indirect securitatea sau modul în care echilibrele geopolitice sunt realizate la nivel global”, a explicat Mircea Geoană.

Subiectul este unul extrem de important atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Statele Unite ale Americii, iar acest lucru s-a văzut din dialogul pe care înalți oficiali ai administrației americane l-au avut cu reprezentanbții Uniunii Europene.

“Aţi observat că a fost relansat, la întâlnirea lui Antony Blinken cu conducerea UE, dialogul SUA-UE pe probleme de China. Şi noi avem o discuţie între NATO şi UE pe subiectul ascensiunii Chinei şi sunt convins că acest subiect va fi unul recurent pe agenda NATO. Nu facem o obsesie din acest lucru, dar este un factor care modifică echilibrele geopolitice şi în mod firesc va fi reflectat şi în munca noastră”, a mai spus Mircea Geoană.

Sursa: Agerpres.ro

Citește și:

EXCLUSIV! Analiză: Cum și-au ajutat alte țări din UE afacerile și populația în pandemie. România stă bine doar la promisiuni

Ivermectina, nerecomandată de EMA pentru tratarea COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *