Tehnologia inovatoare care elimină coronavirusul

  • de
  • 3 min read

Tehnologia Plasmacluster, folosită la purificatoarele și aparatele de aer condiționat Sharp, este eficientă în eliminarea de particulelor de coronavirus din încăperi. Aceasta este concluzia a două studii publicate de savanți de renume în domeniul virusologiei.

SARS-CoV-2 poate rămâne în picături minuscule în aer, iar oamenii se infectează inspirându-le. Un prim studiu, realizat în sub tutrela Universității din Nagasaki, arată că, prin folosirea aparatelor care dispun de tehnologia Plasmacluster în spații închise, riscul de infectare cu coronavirus este redus cu mai mult de 90%.

“Se știe că dezinfectanții precum alcoolul și detergenții sunt eficienți pentru a reduce riscul virusului asupra materialelor, cu toate acestea, pentru infecția prin aerosoli există puține contramăsuri eficiente, cum ar fi o mască. Acum s-a demonstrat inactivarea eficientă a SARS-CoV-2 în picăturile din aer prin tehnologia Plasmacluster. Se așteaptă să fie util în reducerea riscului de infecție în spații precum birori, case, facilități medicale sau vehicule”, a explicat prof. dr. Jiro Yasuda, unul dintre autorii studiului.

Garanția eficienței

Rezultatele cercetării erau însă previzibile, de-a lungul timpului tehnologia Plasmacluster arătându-și eficența împotriva unor virusuri puternice. Astfel, în 2004, a fost dovedit rolul pe care îl are în suprimarea coronavirusului felin, membru al familiei Coronaviridae, iar în anul următor, s-a demonstrat că luptă cu succes și împotriva coronavirusului SARS-CoV, genetic similar cu noul coronavirus (SARS-CoV-2).

Tehnologia Sharp, pe lângă soluțiile inovatoare pe care le aduce, este cunoscută și pentru atenția pe care o acordă fiecărui detaliu. Iar acest lucru este extrem de important în lupta împotriva coronavirusului. Astfel, un studiu realizat de conferențiarul universitar Masashi Yamakawa, de la Institutul de Tehnologie din Kyoto, expert în analiza particulelor virale aeropurtate, arată că un purificator sau un aer condiționat care distribuie corespunzător ionii Plasmacluster în spațiu poate colecta cu o eficiență foarte mare particulele virale aeropurtate. În plus, eficiența crește și mai mult dacă cele două aparate sunt folosite în același timp.

 “Particulele virale aeropurtate plutesc în aer și pot fi inhalate de către oameni. Din acest motiv, este important ca virușii aeropurtați să fie captați sau îndepărtați în aerul exterior. În timpul funcționării aparatelor de aer condiționat, în special vara și iarna, ventilația se efectuează mai rar și sunt necesare măsuri noi. Prin simularea comportamentului particulelor virale aeropurtate într-o cameră, considerăm că am găsit o metodă de a reduce într-o anumită măsură virușii aeropurtați, chiar și în mediile în care este mai dificilă deschiderea geamurilor pentru aerisire”, a observat Masashi Yamakawa.

O soluție verificată

Experimentele folosite în studii au fost realizate cu suportul Sharp. Compania a dezvoltat, împreună cu cercetătorii, dispozitivul prin care a fost expus timp de aproximativ 30 de secunde coronavirusul la ionii Plasmacluster, iar pentru cel de-al doilea studiu a oferit tot suportul logistic necesar simulărilor.

Tehnologia Plasmacluster nu are cum să stopeze valul de infectări, dar limitează din riscuri. Locuințele, birourile sau chiar hypermarketurile ar putea fi dotate cu purificatoare cu plasmacluster pentru a obține un efect anti-coronavirus. De asemenea, o astfel de tehnologie prezentă în școlile din România poate opri transmiterea particulelor de coronavirus între elevi și profesori.

Cum pot lupta administrațiile școlilor împotriva Covid-19? Ventilația cu recuperare de căldură în clase, o soluție inteligentă

ANPC: alertă de măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *