Claudiu Năsui: Reforma supără mafiile puternice branşate la banii contribuabilului

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, susține că deciziile pe care le-a luat au deranjat grupurile de interese conectate la bugetul de stat. Declarația vine ca urmare a atacului lansat de Mihai Ionescu, preşedintele executiv ANEIR şi co-preşedinte al Consiliului de Export. Acesta l-a acuzat pe ministru că “a condamnat la moarte exportul românesc”. Într-un mesaj publicat pe Facebook, Claudiu Năsui a răspuns citând dintr-o carte scrisă de Mihai Ionescu şi în care acesta din urmă povesteşte experienţa sa cu Consiliul de Export.

“Aceste pagini sunt scrise de nimeni altul decât de domnul Mihai Ionescu. Un om foarte deranjat că punem capăt unei mafii care căpuşa banii publici din Ministerul Economiei. E normal să se supere. Reforma supără mafiile puternice branşate la banii contribuabilului. Domnul Ionescu neagă zilele astea orice legătură cu Guvernul Năstase, Ion Iliescu sau PSD. Problema este că domnul Ionescu a scris şi o carte despre experienţa dânsului cu Consiliul de Export. Carte pe care a lăsat-o în minister. Nu de alta, dar domnul Ionescu lucrează în “comerţ exterior” de mulţi ani. Vă prezint câteva pagini în care povesteşte cum s-a născut acel consiliu de export, moşit de el, Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Capitolul se numeşte sugestiv “O mare familie!”. Şi nu, nu e ironic”, scrie Claudiu Năsui.

Culisele scandalului

Reacţia ministrului Economiei vine la o zi după ce preşedintele executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a afirmat că intenţia ministrului Economiei de a modifica programul de promovare a exporturilor, astfel încât firmele să nu mai primească direct bani pentru participarea la târguri, reprezintă o condamnare la moarte a exportului românesc.

“Ministrul (cu zero experienţă în economie şi zero experienţă în management public) a invocat nişte cifre dintr-un aşa-zis Raport de control al ienicerilor săi, fără să fi ascultat şi partea acuzată. În viziunea acuzatorului, Programul de promovare a exporturilor (care funcţionează în forme diferite de când este România modernă) a fost creat chipurile în beneficiul patronilor care fac turism pe banii statului şi pentru îmbogăţirea firmelor care organizează Pavilioanele naţionale de la târgurile internaţionale”, susţine Mihai Ionescu.

Într-o conferinţă de presă organizată săptămâna trecută, ministrul Economiei a apreciat că soluţia pentru a încuraja exporturile nu este acordarea de subvenţii către unele firme, în funcţie de fiecare ministru. În opinia lui Claudiu Năsui, soluţia este un sistem de deduceri extinse. O altă soluţie este ca 50% din cheltuieli să devină credit fiscal. Întrebat când ar putea intra în vigoare acest sistem, Năsui a arătat că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, chiar din această vară.

Sursa: Agerpres.ro

Citește și:
Klaus Iohannis: Avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate

Cum și-au ajutat alte țări din UE afacerile și populația în pandemie

2 comentarii la „Claudiu Năsui: Reforma supără mafiile puternice branşate la banii contribuabilului”

  1. Pingback: IntegralEdu: Împrumuturile de studii pentru europeni, reintroduse parțial în Marea Britanie - Banii.net

  2. Pingback: IntegralEdu: Marea Britanie revine parțial la împrumuturile de studii pentru europeni. Elevii români din clasa XII-a pot aplica - Newspost

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *