Claudiu Năsui: Antreprenoriatul este esenţa modelului nostru economic şi cea mai sustenabilă sursă care crează valoare în economie şi în societate

  • de

Claudiu Năsui, ministrul propus pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a spus în cadrul audierilor în comisiile de specialitate că trebuie încurajată cultura antreprenorială autentică, iar scopul nu este doar să fie aduşi mai mulţi bani la bugetul de stat, ci să fie dezvoltaţi oameni activi, autonomi şi independent.

“Trebuie să încurajăm cultura antreprenorială autentică, aceea care nu creează doar resurse pentru stat. Scopul nostru nu este doar să aducem mai mulţi bani la bugetul de stat şi să avem un buget mai mare, scopul nostru este să dezvoltăm oameni activi, autonomi, independenţi, care să fie ei prosperi. Până la urmă, o economie bogată este o economie în care mulţi oameni sunt prosperi, o economie care are o clasă de mijloc foarte mare, foarte puţini foarte bogaţi, foarte puţini foarte săraci, şi un dinamism foarte mare între aceste locuri. Dezideratul acesta nu este o utopie, este ceva realizabil dacă ne concentrăm pe asta, dacă vom concentra resursele statului şi gândirea noastră merge în direcţia aceasta”, a declarat Claudiu Năsui.

De asemenea, el a subliniat că România trebuie să devină o ţară competitivă la nivel regional şi global şi are toate atuurile pentru a reuşi lucrul acesta.

“Mai trebuie doar să adoptăm modelul economic bazat efectiv pe antreprenoriat, deschidere la concurenţă, inovare şi mai ales absorbţie de fonduri europene. Propunem un set de soluţii care să oprească exodul românilor din ţară. Nu vorbesc doar de poziţii calificate, ci şi de forţa de muncă necalificată sau slab calificată, care a ales să meargă să producă valoare în alte ţări, păgubind astfel România de valoarea lor productivă. (…) Antreprenoriatul este esenţa modelului nostru economic şi este cea mai sustenabilă sursă care crează valoare în economie şi în societate. Până la urmă, din antreprenoriat se plăteşte tot ce face statul, inclusiv datoria publică va fi plătită din taxe şi impozite. Salariile noastre, pensiile vor fi plătite de acest motor economic. Acest motor economic poate fi centrat predominant pe companiile mari sau pe IMM-uri. Şi din aceste două modele alegerea noastră este clar către IMM-uri”, a explicat ministrul propus la Economie.

Fondurile europene, prioritate pentru guvern

Pe de altă parte, Năsui a menţionat că valorificarea fondurilor europene trebuie să stea la baza acţiunilor Guvernului pentru perioada următoare, caracterizată de epidemia de Covid 19, fiindcă acestea sunt menite să dea o soliditate mai mare economiei.

“Avem un şoc care a început deja, el va continua probabil. Trebuie să fim acolo, să ajutăm industriile cele mai afectate, turismul, HoReCa şi altele, mai ales că avem fonduri europene nerambursabile pentru lucrul acesta şi asta va trebui să fie o prioritate pentru perioada următoare şi va fi.(…)Dezvoltarea noastră trebuie să fie în concordanţă cu liniile directoare ale Uniunii Europene. Sunt foarte multe programe pe care le putem accesa, şi ar trebui să le accesăm mai mult, şi care ar da României capacitatea şi rezilienţa să treacă prin şocul actual şi să se consolideze pe viitor”, a afirmat Claudiu Năsui.

El a mai semnalat că, la nivel instituţional, se va urmări dezvoltarea unei politici industriale competitive şi bazate pe sisteme de producţie moderne şi inovative, prin sprijinirea unor industrii cu impact.

“Trebuie să avem o strategie de competitivitate şi să vedem care sunt sunt industriile care au cel mai mare impact în economie. Filosofia este să fie ajutată economia de la bază, cât mai mult să fie de jos în sus, de la IMM-uri către restul economiei. Cu un sector sănătos, puternic al IMM-urilor putem spune că avem o economie puternică”, a explicat Năsui.

Acesta a adăugat că trebuie încurajată producţia, iar crearea de valoare trebuie să acţioneze pe două paliere, de a debloca şi a debirocratiza. De asemenea, trebuie avut în vedere potenţialul turistic “enorm” al României, “care nu este valorificat suficient” şi să fie atinse şi obiective de interes cultural. În acest sens, trebuie construit un cadru optim de dezvoltare şi promovare pe piaţa internă şi pe cea externă a operatorilor economici şi industriile conexe din sectorul turistic şi agroturistic.

Printre alte obiective, ministrul propus a menţionat implicarea în flexibilizarea legislaţiei muncii şi a contractelor, realizarea de teste IMM pentru toate proiectele de acte normative, toate aprobările şi avizele să fie solicitate în mod electronic etc.

Sursa: Agerpres.ro

Florin Cîţu: Ne vom face datoria faţă de toţi cetăţenii României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *