Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor a declarat, în cadrul Summit-ului Rethink organizat la Brașov în acest sfârșit de săptămână, că nu primăria șchimbă un oraș, „ea creează cadrul pentru ca oamenii să schimbe orașul”. În ceea ce privește provocările, Bolojan a declarat că schimbarea de mentalitate a fost o reală luptă. „Mă întâlneam cu locuitori ai străzilor neasfaltate și mă întrebau dacă anul acesta le asfaltez strada. Și le spuneam nu. Iar ei mă întrebau de ce m-au votat, atunci. Le-am explicat că există un calendar al asfaltării străzilor, bazat pe criterii clare. Astfel, oamenii au înțeles și au avut o certitudine că asfaltarea se va întâmpla, pentru că noi am respectat acel calendar”, a explicat președintele Consiliului Județean Bihor.
Acesta a mai recunoscut că, la început, nu a fost popular prin prisma deciziile pe care le-a luat în primul an de mandat, ca primar. „Dacă ar fi fost alegerile, după primul an al meu de mandat ca primar, pierdeam pentru că aveam o popularitate de 11%. Și colegii de partid mă atenționau să mă opresc. Ulterior, oamenii și-au dat seama cum se face schimbarea”, a explicat Ilie Bolojan.
Întrebat ce proiecte importante are pentru perioada următoare, acesta a menționat proiectele de infrastructură pe care le consideră vitale, parcurile industriale care „au schimbat dinamica dezvoltării orașului”, și infrastructura mare, respectiv acea infrastructură conectivă. „Au fost importante și proiectele mici. Pentru a avea expați la Oradea, ne trebuia o școală internațională. Nu voia nimeni să vină. Am decis să organizăm licitația și am oferit un bonus– primăria va plăti jumătate din cheltuielile de funcționare pentru câțiva ani. Au fost foarte multe revolte în urma luării acestei decizii. O companie internațională din București a venit, a făcut o școală, am susținut cheltuielile, pentru că nu exista o masă critică. Știam că este o investiție de amorsare care va aduce un plus peste 4-5 ani. Astăzi, școala este pe picioarele ei, și-a făcut infrastructura. Iar faptul că avem o școală internațională pentru familiile de străini care vin să lucreze în Oradea este un plus important pentru competitivitatea orașului.
Posturile de directori din primării nu mai trebuie oferite clientelei de partid, a explicat Ilie Bolojan. Potrivit acestuia, este nevoie de funcționari competenți pentru a crește calitatea serviciului public. „Trebuie să rămână doar cei care lucrează. O echipă funcționează doar când toți muncesc cot la cot”, a explicat Bolojan.