Un tablou al lui Max Beckmann a fost vândut cu 23,2 milioane de euro

  • de
  • 2 min read

Un autoportret al lui Max Beckmann, reprezentant de seamă al expresionismului german, a fost adjudecat pentru 20 de milioane de euro în urma unei licitaţii desfăşurate în Germania, informează AFP, conform Agerpres.ro. Suma totală, care conține comisioanele şi impozitele, se ridică la 23,2 milioane de euro, a precizat casa de licitaţii Grisebach.

Precedentul record în Germania era deţinut de un alt tablou de Beckmann, ”The Egyptian Woman”, vândut în 2018 contra sumei de 4,7 milioane de euro.Nu este însă un record la nivel global pentru un tablou de Beckmann vândut la licitaţie. Cel mai ridicat preţ până în prezent a fost atins în 2017 în urma unei licitaţii organizate de casa Christie’s din Londra: este vorba despre tabloul ”Bird’s Hell”, o alegorie puternică a Germaniei naziste, adjudecat pentru 36 de milioane de lire sterline (41 de milioane de euro la vremea respectivă).

Tabloul de Beckman prezentat joi de casa de licitaţii Grisebach este considerat o capodoperă: ”Selbstbildnis gelb-rosa” (”Autoportret galben-roz”), aflat în proprietate privată de la crearea sa în 1943, îl reprezintă pe artist în timpul exilului său în Ţările de Jos după ce a fugit din Germania nazistă.

În timpul vieţii, Beckmann (1884-1950) s-a bucurat de succes în Germania, până când naziştii au numit arta sa “degenerată” şi au scos-o din muzee. Sinţindu-se din ce în ce mai ameninţat, artistul şi-a părăsit patria plecând în exil la Amsterdam, unde a trăit timp de un deceniu înainte de a se muta în Statele Unite. Beckmann a murit la vârsta de 66 de ani în urma unui infarct pe când se îndrepta spre Metropolitan Museum of Art de New York, unde este expus autoportretul său în jachetă albastră.

Tablourile lui Beckmann, considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea, au cunoscut creşteri semnificative ale preţurilor în ultimele decenii.

Foto: Artnet.com

Citește și:

Ioan Simion, la emisiunea Drumurile Noastre, B1 TV: Avem 100.000 de pacienți pe an în spitalul Sanconfind

Dominic Fritz, mesaj pentru Austria și Olanda: „românii nu sunt europeni de mâna a doua”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *