Din cauza pandemiei, mulți dintre noi am amânat anul trecut diversele lucrări de renovare. Fie că ne-am ferit să aducem un meșter, fie că, din cauza lucrului de acasă, nu au existat momente în care locuința să fie goală pentru ca meșterul să-și facă treaba. Astfel, pereții au devenit mai murdari, cu stricăciuni tot mai evidente pe alocuri, mai ales acolo unde locuiesc familii cu copii mici.
Poate că odată cu venirea primăverii, aceste lucrări nu ar mai trebui amânate. Cea mai la îndemână soluție ar fi să ne luăm inima în dinți și să realizăm singuri o renovare parțială sau totală a casei. Nu este foarte complicat, doar că trebuie respectați câțiva pași. Marele avantaj ar fi că nu trebuie renovat tot apartamentul o dată, ci fiecare cameră, pe rând, în funcție de timp și disponibilitatea fiecăruia. Putem avea astfel, până de Paști, o casă curată igienizată și, de ce nu, un design nou, dacă ne dorim o culoare.
Recomandări în cazul unei renovări
După ce ați decis care este prima încăpere de care vă veți ocupa, piesele de mobilier se vor plasa cât mai în centrul camerei și se vor acoperi cu o folie, mai ales dacă veți vopsi și tavanul. Apoi, stabiliți locurile în care trebuie realizate reparațiile. Pentru remedierea defecțiunilor din pereți se pot folosi diverse soluții printre care gleturi, ipsos, silcon acrilic etc.
O soluție recomandată de AdePlast în acest caz este Gletul Meseriașului Silber, care are avantajul că oferă pasta gata preparată pentru aplicare, astfel că nu va mai trebui să vă chinuiți sau să pierdeți timp cu prepararea unei astfel de soluții. Produsul se aplică cu o spatulă sau cu gletiera în straturi de 1-3 mm și se lasă 24 de ore să se întărească. Dacă este necesară aplicarea în mai multe straturi, atunci distanța între aplicări trebuie să fie tot de 24 de ore. Stratul final întărit poate fi șlefuit cu o bandă abrazivă de granulație fină.
Înainte de începerea procesului de vopsire, ramele de prize și de întrerupătoare trebuie scoase, iar structura de suport rămasă poate fi izolată cu bandă adezivă de hartie. Mulți au tendința de acoperi toată priza cu bandă, ceea ce nu este recomandat pentru că izolația nu se poate face milimetric, iar după vopsire vor rămâne zone neacoperite de vopsea între ramă și locul prin care a trecut trafaletul, iar aspectul general va avea de suferit. Se recomandă să folosiți cel mai lat model de bandă adezivă cu care puteți acoperi si tocurile ușilor.
Amorsarea este obligatorie
Înainte de a începe vopsirea propriu-zisă este obligatoriu ca suprafața să fie pregătită prin amorsare. Este vorba despre o substanță pe bază de rășini sintetice care se va aplica cu bidineaua sau trafaletul pe toată suprafața care urmează să fie vopsită și care are rol în egalizarea absorbției de vopsea și de îmbunătățire a aderenței acesteia. Iar dacă vorbim exclusiv despre material se recomandă folosirea Silber Grund Weiss produs de AdePlast. În condiții ideale de lucru (20 de grade și 65% nivel de umiditate), amorsa se lasă să se usuce 12 ore, după care se poate începe aplicarea vopselei.
Vopseaua se amestecă bine în găleată înainte de a fi aplicată. Ideal este să folosim două dimensiuni trafalet, unul lat și unul mai îngust. Lucrarea va fi începută cu trafaletul mic la colțuri și în zonele mai greu accesibile, după care va continua cu trafaletul mare. Sensul de vopsire este de jos în sus.
Dacă se va folosi o amorsă albă, atunci este posibil ca acoperirea perfectă să fie realizată dintr-o singură aplicare a vopselei, nemaifiind nevoie de “a doua mână”, mai ales dacă se folosește o vopsea AdePlast, cum este Silber Eine Hand. Produsul este conceput de specialiștii AdePlast astfel încăt să aibă o productivitate ridicată la aplicare, cu grad ridicat de acoperire. Astfel, cu un litru de vopsea se pot acoperi 10 metri pătrați cu un singur strat. La numai 4 ore de la aplicare, stratul va fi uscat la atingere, deci se vor putea reașeza obiectele în cameră la locul lor.
Iar dacă se dorește și o schimbare de look ca camerei, se poate opta pentru o culoare din sutele de variante disponibile în AdePlast Color System.
Zugrăvitul în sistem Do-It-Yourself este poate cea mai potrivită manieră de abordare a renovării casei, până la momentul diminuării efectelor pandemiei. Nu este nevoie de pricepere, ci doar de puțină determinare pentru a ieși din zona de rutină zilnică, multă atenție și, foarte important, alegerea unor materiale de calitate.