SAPE, responsabilă de eșecul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești

  • de
  • 3 min read

Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești a suferit săptămâna trecută un eșec prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta, scrie Hotnews.ro. Potrivit informațiilor site-ului, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări. Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei și condusă de celebrul Bogdan Stănescu, cunoscut drept „bugetarul cu 25 de joburi la stat”.

Bogdan Stănescu este șeful Directoratului SAPE SA, deținând această funcție din august 2019. Despre acesta, presa a scris că în 2016 avea la activ peste 25 de funcții la stat. Una dintre funcții era și de consilier al unui viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. Deși acesta nu mai este, în prezent, viceguvernator, Stănescu a rămas în continuare în BNR, pe funcția de consilier de strategie, cu o indemnizație secretizată. La fel de secretizat este și salariul pe care îl primește ca director al SAPE SA. Din 2016 și până în prezent a acumulat și alte funcții la stat, cum ar fi cele de membru în Consiliile de Administrație ale unor companii în care statul deține acțiuni, precum Teletrans SA, Rompetrol Rafinare SA sau Depogas SRL. Potrivit ultimei declarații de avere, din mai 2023, mai este și arbitru la Curtea de Abitraj București și administrator special la Oltchim. Exceptând funcția de la BNR și cea de la SAPE, pentru celelalte sunt trecute veniturile, care cumulat au ajuns anul trecut la circa 458 mii lei.

Istoria unui eșec

Gestionat de SAPE, proiectul Tarnița – Lăpuștești nu reușește să capete contur. Compania de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie 2023 pentru că nu a produs nimic în zece ani de existență, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).

Imediat după ce a fost luată decizia de dizolvare a companiei de proiect, ministrul Sebastian Burduja l-a declarat prioritar.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.

Cel mai nou eșec este anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate. Procedura a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară. Au fost 15 companii interesate, dar documentația a fost atât de slabă încât aceștia au avut peste 70 de cereri de clarificări.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *