
Impozitarea pensiilor speciale s-a transformat, după mult timp, din promisiune politică în propunere legislativă. Două proiecte de lege, unul aparținând PNL și altul USR, au fost depuse la Parlament. Astfel, liderii de grup ai PNL au gândit un proiect de lege pentru impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% și până la 95%, banii urmând să fie direcționați spre nevoile medicale actuale.
Propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei, cu 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei și cu 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.
Studiu PwC: 37% din afaceri și-au întrerupt total sau parțial activitatea
În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive parlamentarii PNL au introdus parlamentarii și funcționarii parlamentari; magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curții de conturi, Avocatul poporului, personalul navigant și personalul diplomatic.Nu intra in categoria impozitării progresive polițiștii și militarii.
Cum arată proiectul USR
La initiativa deputaților Claudiu Năsui și Cristina Prună, Uniunea Salvați România (USR) a depus în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă, a scris ziare.com.
Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale intre 2.000 si 3.500 de lei.
Pentru veniturile din pensii sau indemnizații pentru limita de vârstă finanțate de la bugetul de stat și stabilite pe baza unei legislatii speciale de pâna la 2.000 de lei, impozitul este 0%.
Pentru veniturile cuprinse între 2.001 lei si 3.500 de lei, impozitul este de 10%, iar pentru veniturile de peste 3.500 de lei, impozitul este de 90%, dar numai pentru acea parte din pensie obținută prin legi speciale, nu pe baza contributivității.
Patrivit USR, se stabileste un regim fiscal care: mentine scutirea asupra primilor 2.000 de lei din pensie; mentine actuala cota de impunere de 10% pentru partea contributiva a veniturilor din pensii, indiferent daca nivelul acesteia se situeaza sub sau peste pragul special de impunere; stabileste o cota de impunere de 10% pentru pensia speciala care se situeaza sub pragul special de impunere si stabileste o cota de impunere de 90% pentru pensia speciala care se situeaza peste pragul special de impunere (sau peste nivelul partii contributive, daca partea contributiva depaseste pragul special de impunere).
Pragul special de impunere va fi calculat pentru fiecare an, la nivelul a cinci pensii sociale minime garantate, in prezent pensia minima fiind 700 de lei.
Unde s-ar duce banii
“Sumele încasate de stat din aceste impozite vor fi virate într-un cont distinct al bugetului de stat și întrebuințate pentru investiții în domeniul sănătății și măsuri pentru sprijinirea economiei. În vreme de epidemie, orice leu trebuie cheltuit pe cumpărarea testelor și a echipamentelor medicale. Vedem deja cum sistemul medical clachează. Trebuie ajutat de urgență până nu va fi prea târziu. O soluție rapidă e să luăm bani de la privilegiați și îi dăm acolo unde e mare nevoie de ei”, au transmis reprezentanții USR pe pagina de Facebook a partidului.
Pingback: Klaus Iohannis, apel către românii din diaspora: Dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători! - PiataPresei.ro
Pingback: Războiul celor două turnuri asupra ordonanței moratoriului în România - Banii.Net
Pingback: Bilanț COVID-19: 4.417 de persoane infectate, 182 de decese - PiataPresei.ro