Piața de capital din România intră într-o nouă eră

Piaţa noastră de capital va intra mâine într-o nouă categorie în ierarhia pieţelor internaţionale: va fi inclusă în indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente, promovând astfel de la statutul de Piață de Frontieră.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va marca momentul prin organizarea, pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, a unui mare eveniment, la care vor participa, printre alții, premierul Ludovic Orban, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, Nicu Marcu, președintele ASF, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica. Este un motiv de sărbătoare deoarece, în mod normal, odată cu creşterea vizibilității acţiunilor BVB, este de așteptat să apară noi investitori care să ducă piața de capital din România la un alt nivel.

Deja se poate spune că la BVB s-a simțit schimbarea. Ziua de vineri, ultima în categoria celor de frontieră, a fost marcată de o valoare a tranzacţiilor de 571,49 milioane de lei, de peste opt ori mai mare decât media zilnică a anului.


Drumul către piața emergentă

Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se realizează în cadrul revizuirii anuale FTSE Global All Cap din septembrie 2020 şi se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020.
“În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile româneşti vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacţionare de la 30 iunie 2020”, a transmis furnizorul global de indici FTSE Russel.

Cel puțin două companii româneşti vor fi incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN).

Furnizorul global de indici FTSE Russell anunţase, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020. Atunci, Lucian Anghel, preşedintele la acel moment al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, a spus că promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.

Adrian Zuckerman: Comuniștii chinezi controlează presa din China și vor să facă exact același lucru în România

Studiu japonez: Particulele de coronavirus din aer, eliminate de Plasmacluster, tehnologia anti-coronavirus

2 comentarii la „Piața de capital din România intră într-o nouă eră”

  1. Pingback: Cel mai ieftin furnizor de gaze, la un click distanță. Ce a îmbunătățit ANRE la platforma web - My Blog

  2. Pingback: Delir electoral: Orban promite trei autostrăzi în Moldova în următorii 8-10 ani. A mai promis autostrăzi și în 2008 - My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *