Pandemia a pus la pământ economia spaniolă

Pandemia a provocat o criză sanitară serioasă, care este urmată de o gravă criză economică. Cel puțin asta reiese din ultimele date publicate din mai multe țări cu economii dezvoltate. De exemplu, Spania a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi. Astfel, reculul de 18,5% raportat în prezent a anulat toată redresarea de după criza financiară din 2008.

Contracţia, mai accentuată decât se aşteptau analiştii – 16,6% – vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă, arată agerpres.ro, citând Reuters.

Din 15 martie, autorităţile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluţia economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an.

A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creştere consecutivă şi începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.

Pandemia a declanșat o criză mai gravă decât se estimase

Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un declin al economiei de 9,2% în 2020, şi la o creştere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.

Rata şomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei şi a reducerii numărului de turişti, arată datele publicate marţi de Ministerul Muncii.

În primele trei luni din acest an rata şomajului era de 14,41%. Analiştii se aşteptau ca în trimestrul doi rata şomajului să atingă 16,70%. 

Iohannis: PSD intenționat a creat o criză sanitară, pentru ca la sfârșit să vină și să critice Guvernul

Guvernul Orban, în pericol. Ciolacu anunță că moțiunea de cenzură va fi depusă în august

3 comentarii la „Pandemia a pus la pământ economia spaniolă”

  1. Pingback: Ce trebuie să facă românii care muncesc în străinătate pentru a primi pensie - Banii.Net

  2. Pingback: Ce trebuie să facă românii care muncesc în străinătate pentru a primi pensie - PiataPresei.ro

  3. Pingback: Coronavirus: Peste 1.200 de cazuri noi și ziua cu cele mai multe decese - PiataPresei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *