
Tot mai multe orașe din Europa anunță restricții de circulație pentru anumite tipuri de mașini, însă, în majoritatea cazurilor, acestea sunt clar delimitate. În cazul dieselurilor, doar cele vechi sunt oprite să ajungă în zonele aglomerate.
Hamburg este orașul din Germania care s-a grăbit cel mai tare să impună restricții mașinilor poluante. Alte aglomerări urbane precum Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Koln, Bonn sau Essen sunt în curs de a restricționa accesul anumitor tipuri de vehicule.
În Franța însă, la Paris, autoritățile au stabilit deja ce mașini pot ajunge în centru și când. Pe lângă impunerea utilizării unor abțibilduri care dovedesc tipul de motor al fiecărei mașini francezii au impus ca mașinile diesel înmatriculate înainte de 2001 și vehiculele alimentate cu benzină mai vechi de 1997 să nu poată circula în capitală în cursul săptămânii pe timp de zi. De la jumătatea anului viitor aria restricției se va lărgi către suburbii.
La Roma doar locuitorii marelui oraș au dreptul de a circula prin centru și asta doar în baza unui permis pentru care trebuie să achite o taxă. În zona de nord a Italiei mașinile vechi, cu norme de depoluare sub Euro 3, nu pot fi utilizate pe străzi din octombrie până în martie. Restricția se aplică în Piedmont, Lombardia, Veneto și Emilia-Romagna.
La Bruxelles există un plan mutianual care prevede deja interzicerea dieselurilor Euro 1 sau non-Euro. Din 2022, nici dieselurile între Euro 2 și Euro 4 nu vor mai putea circula, iar din 2025 vor fi acceptate doar dieselurile Euro 6. Cei care încalcă regula riscă amenzi de 350 de euro, însă, pentru 35 de euro / zi poate fi cumpărat un permis care ocolește resticția. Numai mult de opt zile pe an.
Oslo este vârful de lance al încercării Norvegiei de a scăpa de mașinile poluante. Din 2025, nu vor mai fi admise în Norvegia mașini care fucnționează cu combustibili fosili. Deocamdată, iarna, în cazul depășirii unei anumite limite, dieselurile nu pot circula.
Nici în Danemarca motoarele alimentate cu motorină sau benzină nu vor mai putea fi utilizate din 2030, iar în capitala Suediei vor exista din 2020 zone cu restricții. Încă nu sunt cunoscute limitările care vor fi impuse de autorități.
Până și la Madrid sunt planuri pentru limitarea utilizării vehiculelor convenționale. Multe dintre arterele cu mai multe benzi au fost sau vor fi reduse la câte o bandă pe sens, iar singurele mașini care le vor putea parcurge vor fi cele de transport în comun, taxiuri și electrice.