În perioada 24-26 septembrie are loc cel mai important târg educațional din această toamnă. În București este programat pentru 24 septembrie, în Constanța are loc pe 25 septembrie, iar în Brăila se va desfășura pe 26 septembrie. Astfel, tinerii intersați de studii și tabere în afara României sunt asteptați sâmbătă, la hotel Radisson Blu din București, pentru a discuta cu reprezentanți ai peste 50 instituții de învățământ din străinătate.
Universități și licee din Marea Britanie, Olanda, Germania, Elveția, Franța, Italia și alte cinci țări vor fi prezente la București pentru a-și prezenta oferta educațională tinerilor din România.
“Destinația cea mai căutată de tinerii români pentru studii în străinătate este Olanda. Universitățile din Olanda sunt foate ofertante pentru studenții străini. Pe lângă nenumaratele programe în limba, engleză, taxele de școlarizare sunt accesibile. Vorbim de 2.200 de euro pe an, pentru primul an taxa fiind redusă la jumătate. Pe lângă asta, în Olanda există variante de împrumut și granturi care pot acoperi și costurile de trai. Programele de studiu sunt și ele extrem de variate și conectate la ceea ce înseamnă cerințele actuale din piața muncii. Domeniile generice ca inginerie, computer science business, psihologie sunt la mare căutare printre tinerii români. Dar Olanda, prin sistemul educațional, vine și cu discipline mai aplicate cum ar fi management în domeniul ospitalității, management sportiv sau management în industria de gaming și entertainment” declară Ana Papp, business development manager IntegralEdu.
Olanda și Marea Britanie, destinații favorite pentru tinerii români
După Olanda, Marea Britanie se află pe locul al doilea ca destinație de studiu preferata de tinerii români, urmată de Germania, Italia, Danemarca si SUA. În topul domeniilor de studiu Computer Science se află pe primul loc, urmat de economie și afaceri, artă și design, inginerie, drept, psihologie, turism, politică și relații internaționale.
“În ciuda Brexitului, Marea Britanie se menține pe locul al doilea ca destinație educațională. Pentru Marea Britanie interesul este constant ridicat și pe zona studiilor liceale. Liceele britanice continuă să ofere burse academice și pentru performanța sportivă sau artistică, iar cuantumul acestora poate reduce și jumătate din taxa de școlarizare. De-a lungul anilor, în calitate de consultanți educaționali, am observat că din ce în ce mai multe familii tind să-și trimită copiii la studii în străinătate de la vârste din ce în ce mai mici. De exemplu, începând de la gimnaziu, pentru a se putea adapta mai ușor la studiile liceale și, mai apoi, la cele universitare” declară Ana Papp.
Teste de orientare profesională la World Education Fair
La World Education Fair, familiile isi vor vor putea programa copiii la teste de orientare profesională, începând cu vârsta de 14 ani. Vor putea consulta și ofertele de tabere pentru vacanțele următoare.
“Cererea pentru taberele educaționale s-a triplat anul acesta față de anul trecut. Tinerii pot experimenta vacanțe de neuitat axate pe ski sau snowboarding în Germania sau Elveția sau pot alege zone exclusiviste ca Dubai, Singapore sau Mauritius, unde își pot perfecționa limba engleza și pot dobândi abilități de leadership și public speaking, bucurându-se în același timp de cultura locală. Dacă vorbim despre costuri, acestea încep de la 900 de euro pentru tabere de o săptamână în Germania și pot ajunge și până la 4500 lire sterline pentru un internship de 10 zile în Londra, cu specialiști din diferite domenii. Costurile includ cursul, pensiune completă și programe recreative” spune Ana Papp.
Bursele pentru nivel universitar și tabere cu reduceri de 20%
La Word Education Fair părinții și copiii pot discuta direct cu reprezentantii instituțiilor de învățământ despre ofertele educaționale și despre bursele care pot fi accesate atât la nivel universitar, car și pentru licee. Vor putea fi consultate și ofertele speciale la taberele educaționale, unele dintre ele având reduceri de până la 20% pentru înscrieri pe durata târgului.
Citește și:
Reforma statului sau reinventarea statului?
O nouă zi liberă pentru elevi şi profesori. Când vor sta acasă în luna octombrie