Monica Anisie: Un președinte liberal este garantul dezvoltării României

  • de
  • 5 min read

În noul context mondial, în care conflictele armate au redevenit ceva firesc, iar partidele extremiste câștigă din ce în ce mai mult teren, un președinte liberal reprezintă garanția că procesul de dezvoltare și de modernizare a României va continua, susține Monica Anisie, președinta PNL Sector 2. Cea mai bună dovadă o reprezintă ultimul deceniu, perioadă în care România a înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană. De asemenea, arată Monica Anisie, un președinte liberal aduce echilibru, un lucru esențial pentru consolidarea democrației. Președinta PNL Sector 2 mai crede că liberalii trebuie să explice mai bine ce realizări au avut și să-și prezinte și mai clar viziunea despre viitorul României. În susținerea acestor idei, ea a punctat prioritățile PNL și a vorbit despre viitorul alianței cu PSD. 

Considerați că PNL a obținut un scor bun la alegerile recente sau ați înregistrat un eșec?

Monica Anisie: Peste 2,5 milioane de români au votat PNL! Fie că vorbim de președinții de consilii județene, de primari și de consilieri județeni sau locali, scorul politic a fost de aproximativ 30%. Sigur că ne-am fi dorit să convingem și mai mulți români că singura alegere corectă este PNL, dar toată lumea cred că recunoaște că vorbim despre un rezultat foarte bun. Votul a demonstrat, încă o dată, că suntem, de departe, cel mai puternic și mai apreciat partid de dreapta din România. Totuși, nu ar fi bine să ne lăsăm păcăliți de aceste rezultate  și cred că trebuie să ne uităm și la detalii. Avem mai multe primării și consilii județene pe care le-am pierdut, asta deși am avut candidați foarte buni. Acesta este, zic eu, un lucru la care avem de reflectat – ce i-a făcut pe unii români să nu aleagă candidatul nostru, deși era clar că era cel mai bine pregătit și avea cele mai bune soluții…

 Dumneavostră ce credeți că s-a întâmplat?

Monica Anisie: Am făcut deja niște analize, vom continua să le facem. Cea mai la îndemână explicație este că un partid aflat la guvernare pleacă cu un dezavantaj la alegeri. Apoi, alianța pe care o avem, deși funcționează bine și oferă stabilitate țării, este cu un partid de stânga. Prin urmare, votantul tradițional de dreapta nu are cum să fie cel mai fericit. Cu toate acestea, numărul impresionant al românilor care au votat PNL demonstrează că ne-am făcut treaba la guvernare cu responsabilitate și am îndeplinit așteptările. Pe viitor, trebuie să explicăm și mai bine ce am făcut noi pentru oameni și să ne prezentăm și mai clar viziunea despre viitorul României. 

 În această viziune este loc și pentru Alianța PSD-PNL?

Monica Anisie: Lucrurile sunt mult mai complicate pentru a răspunde monosilabic. Clar, Alianța este o inițiativă bună, care a generat stabilitate și securitate într-un context internațional foarte complicat. După alegeri, avem toate șansele să continuăm împreună, dar nu depinde numai de noi. Important este să existe respect reciproc, iar asta o să se vadă foarte bine în strategia PSD pentru alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, pe plan local, vă pot spune că avem un parteneriat excelent la Sectorul 2: lucrăm împreună la proiectele mari ce urmează să fie implementate, ne susținem unii pe alții. Așa cum s-a văzut, am garantat pentru bunele intenții și pentru profesionalismul lui Rareș Hopincă, iar membrii filialei PNL Sector 2 au muncit mult în campanie. Nu ne-a fost ușor să explicăm de ce susținem un candidat al altui partid, dar am reușit să câștigăm cu un candidat căruia nimeni nu-i dădea nicio șansă! Și asta tocmai pentru că se miza pe faptul că electoratul PNL nu-l va susține, sau că PNL Sector 2 nu va susține acest candidat. Am dovedit că se poate! Rareș Hopincă a câștigat primăria, iar acum, împreună, trebuie să ne asigurăm că vom face tot ceea ce am promis. Sper că aceeași relație bună și de respect reciproc care există în Sectorul 2 între PNL și PSD să o avem și la nivel național, deși văd că deja au început să apară în spațiul public o serie de declarații nefericite.

Din ceea ce spuneți, ar trebui să ne așteptăm la o campanie electorală agresivă?

Monica Anisie: Eu sper că nu va fi cazul! Trebuie evitate ironiile ieftine și trebuie pus accentul pe sinceritate și cooperare, acestea sunt sigurele instrumente care ajută coaliția să supraviețuiască viitoarei campanii electorale. Ar fi fost probabil mai simplu să mergem într-o alianță, să fim pe aceleași liste cu PSD, ca la Europarlamentare, dar ne e clar că votantul liberal așteaptă mult mai multe de la noi. Și mai este ceva foarte important: noi suntem obligați să răsplătim încrederea cu care ne-au creditat oamenii și să ne îndeplinim programul politic. Astfel, mai ales în zona economică, sunt măsuri de dreapta pe care trebuie să le apărăm cu orice preț, așa cum de altfel am făcut-o des în ultima perioadă. Mai mult, trebuie să îndreptăm erorile care s-au făcut, chiar dacă nu PNL este vinovat pentru ele, asigurând în același timp stabilitatea de care țara are atâta nevoie. 

Stabilitatea de care vorbiți explică și candidatura lui Nicolae Ciucă la Președinție?

Monica Anisie: Este doar unul dintre argumentele pentru care Nicolae Ciucă trebuie votat de români. În primul rând, alegerea candidatului PNL la Președinția României a implicat o analiză serioasă, în care am identificat ce așteptări au românii, dar și cum trebuie să arate profilul viitorului președinte, ținând cont și de contextul internațional. Persoana care a dovedit mereu că binele țării este pentru el cel mai important lucru și care are calitățile căutate de români este Nicolae Ciucă. A luptat la propriu pentru țară, știe să conducă, este un lider adevărat și, nu în ultimul rând, un om pe care te poți baza în orice moment . Nu e doar un militar cu o carieră de invidiat, este un lider care înțelege și economie, lucru demonstat din plin cât timp a ocupat funcția de premier, atunci când am avut o creștere economică consistentă, deși contextul era defavorabil. 

De altfel, aceasta este un alt motiv important pentru care trebuie, în primul rând, ales un președinte de dreapta: în ultimii 20 de ani, am depășit mai multe economii din UE, iar românii trăiesc din ce în ce mai bine. Am văzut de curând o analiză care arăta că România continuă să urce în clasamentul bunăstării europene, ajungând anul trecut pe poziția a paisprezecea între cele 27 de state membre ale UE. Iar, deși am avut și guvernări de stânga, președintele a fost reprezentantul dreptei și s-a dovedit un garant al dezvoltării României. De asemenea, am văzut că un președinte liberal aduce echilibru și seriozitate, iar acesta este un lucru esențial pentru consolidarea democrației.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *