Marius Ghenea, la podcastul lui Dragoș Anastasiu: Am investit în antreprenori după ce aceștia eșuaseră

  • de
  • 6 min read

Marius Ghenea, cunoscutul antreprenor în serie și business angel, a fost invitatul ediției a treia al podcastului ”În Arena”, realizat de Dragoș Anastasiu, fondatorul Eurolines și AdWise. Cei doi au abordat o serie de subiecte sensibile pentru antreprenoriatul românesc, de la nevoia de educație de business până la modul în care este privit eșecul în afaceri. Ambii împărtășesc aceeași viziune cu privire la nevoile antreprenorilor români, iar observațiile lor chiar au stat la baza unor inițiative care să ajute fondatorii unor afaceri să ia cele mai bune decizii. Astfel, Marius Ghenea a lansat o serie de traininguri și programe de educație antreprenorială, iar Dragoș Anastasiu, împreună cu șase parteneri, a lansat compania de consultanță AdWise. Un capitol important în drumul spre succes îl poate reprezenta modul în care gestionezi eșecul. Ideal este să îți dai seama la timp de vulnerabilități și să apelezi la ajutor.

“De multe ori antreprenorii  realizează că au niște probleme când au o problemă financiară. Nu conștientizează când sunt pe val, ci când scade valoarea. Vine momentul acela de a conștientiza, ceea ce înseamnă cumva să accepți un eșec, să accepți că ai o problemă. În general nouă nu ne place eșecul”, arată Dragoș Anastasiu.

Deși recunoaște că nu a luat mereu cele mai bune decizii, Marius Ghenea nu a avut eșecuri majore în business. În schimb, a sfătuit mulți antreprenori  care au întâmpinat probleme serioase și a observat și el că eșecul în business este stigmatizat în România.

“În ceea ce privește dezvoltările de business, aș putea spune că am fost destul de ferit de eșecuri. Greșeli am făcut, evident, dar în general m-am străduit să învăț repede din ele și să le repar, în măsura în care am putut, cât mai repede și cât mai bine. Nu am fost asociat nici cu falimente, nici cu alte lucruri care probabil că cineva se poate gândi că sunt normale dacă ai zeci de companii ca portofoliu de investiții.  Din punctul acesta de vedere chiar mă simt privilegiat. În acelși timp, eșecul e normal, e parte din viața de business, nimeni nu ar trebui să se sperie sau să se rușineze, să aibă această problemă, să poarte acest stigmat”, punctează Marius Ghenea.

Managementul eșecului

Pentru a evita eșecul sau, în cel mai rău caz, pentru a-l gestiona, Marius Ghenea recomandă tuturor antreprenorilor la început de drum să se asocieze cu prieteni sau colegi în care au încredere.

“Primul lucru foarte important este că eșecul sau spectrul eșecului este mult mai rău și mult mai periculos  pentru un antreprenor solitar față de un antreprenor care lucrează într-o echipă antreprenorială. Acesta nu este singurul, dar cu siguranță nu ultimul motiv pentru care eu recomand întotdeauna antreprenoriat de echipă. Vin tineri la mie și mă întreabă: vreau să încep o afacere mâine, care este primul lucru la care trebuie să mă gândesc? Eu le spun că primul lucru trebuie să te gândești nu să începi o afacere de unul singur, ci să găsești colegi, prieteni, care să aibă abilități complementare și să împărtășiți aceleași valori, încearcă să formezi o echipă. Echipa de trei este, clasic, echipa cea mai bună pentru că are echilibru, are abilități complementare, nu intră în blocaje, iar când lucrurile sunt dure, într-o criză sau pe baza unor decizii care au fost luate greșit, iar compania se duce în jos și într-o zonă periculoasă, e altceva să te sprijini cu adevărat pe colegii tăi de echipă”, arată antreprenorul.

Dragoș Anastasiu prezintă cartea scrisă de Marius Ghenea

Modul în care te raportezi la eșec ține de vârstă și de educație. Astfel, de obicei, tinerii sunt mai curajoși și învață mai ușor din greșeli, iar lecțiile deprinse se pot transforma într-un valoros capital pentru o următoare afacere.

“Diferența se face destul de mult generațional. Am văzut antreprenori mult mai relaxați acum, la 25-30 de ani, generația mai tânără, să zicem mileniali, care prin școală și prin experiențele personale au trecut într-o societate în schimbare și cu mult mai mult contact cu civilizația occidentală și care percep cumva eșecul mai corect decât am făcut-o noi. Noi percepem în continuare eșecul ca o chestiune foarte rușinoasă și care trebuie penalizată rapid și drastic, pentru că așa ni s-a spus din prima zi de școală: treci la colț, bătaie la palmă, te duceai acasă și te mai băteau și mama și tata – mie nu mi s-a întâmplat, eu am fost privilegiat, am avut niște părinți extraordinari care m-au ajutat să înțeleg că eșecul sau greșelile reprezintă o posibilitate foarte bună de a învăța. O posibilitate mai bună decât succesul, pentru că succesul este și poate să fie conjunctural”, explică Ghenea.

Cum eșecul se poate transforma într-un capital valoros

Marius Ghenea este, prin fondul pe care îl conduce, Catalyst România, unul dintre cei mai importanți investitori în companii românești. Specializat pe investiții în zona de tehnologie, a avut și are un impact uriaș în dezvoltarea mai multor companii autohtone. În analiza pe care o face, împreună cu echipa sa, un capitol important este profilul fondatorilor. Acesta recunoaște că reputația în business nu este un cec în alb. Totuși, dacă se analizează greșelile și se învață din ele, un eșec onest poate reprezenta chiar garanția că antreprenorul este mult mai bine pregătit pentru dezvoltarea unei noi afaceri.

“Am fost la un pich antreprenorial la Londra și acolo un antreprenor a spus ca a lansat o afacere în urmă cu trei ani și a dat faliment, apoi în urmă cu doi ani o altă afacere care a intrat în faliment , în urmă cu un an a înființat o altă companie care a intrat și ea în faliment, iar afacerea pe care o lansase în acel moment urma să fie un mare succes. E un pic dusă prea departe, pentru că dacă vorbim de inducție matematică, dacă la N e eșec, la N+1 șansele sunt mari să fie tot eșec. Eu cred în a doua  șansă, poate și în a treia uneori, dar deja de la patru încolo e un fel de tipar. Apropo de a doua șansă, eu personal am investit , și asta este o declarație foarte importantă apropo de antreprenorii care se rușinează de eșecul lor, am investit în antreprenori după ce aceștia eșuaseră în prima afacere, ceea ce înseamnă că am identificat în ei că au greșit sau că au eșuat cu cele mai bune intenții și cu bună credință și simți că au învățat multe lucruri, există o șansă foarte bună să plece a doua oară mult mai lansat și pe o direcție mult mai bună”, susține cunoscutul business angel.

Aflați mai multe despre filosofia de business a lui Marius Ghenea, dar și despre instrumentele pe care le au la îndemână antreprenorii români pentru a-și dezvolta afacerile urmărind epidodul al treilea al podcastului ”În Arenă”, realizat de Dragoș Anastasiu și clusterul de consultanță AdWise:

Citește și:

Reforma statului sau reinventarea statului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *