
Cea de-a cincea ediție UNTOLD, cel mai mare festival de muzică din România, a atras în cele patru zile aproximativ 400.000 de participanți. Dacă numărul acestora era oarecum de așteptat, având în vedere că de la un la altul UNTOLD atrage un public tot mai numeros, atât din țară cât și din străinătate, vă prezentăm mai jos câteva date în exclusivitate, care vă vor arăta că un astfel de eveniment este un adevărat business.
16 milioane de euro – au fost costurile organizării celei de-a cincea ediții a festivalului UNTOLD din acest an. Cea mai mare parte a cheltuielilor este reprezentată de onorariile artiștilor și se ridică la 40%, potrivit lui Edy Chereji, directorul de comunicare al evenimentului.
372.000 de participanți – au fost prezenți pe parcursul celor 4 zile în care a avut loc evenimentul. Cei mai mulți au fost bucureșteni, circa 25%. Și turiștii străini au fost în număr mare la UNTOLD, aproximativ 20%, din țări europene precum Marea Britanie, Belgia, Franța, Spania dar și din alte state precum Brazilia, India, Africa de Sud chiar și din Australia.
10 scene – au fost construite la ediția din acest an a UNTOLD. Doar pentru grafică și design s-au strâns circa 1.000 de ore a peste 40 de designeri și arhitecți.
10.000 de persoane din 13 țări au lucrat în producția efectivă a festivalului, dintre care peste 1.800 voluntari.
100.000 – 400.000 de euro sunt onorariile pentru un DJ de top la nivel mondial, iar pentru un artist de top acestea pornesc de la 700.000 de euro. Aici sunt incluse și costurile de transport și cazare.

Cum a început totul
În 2013, Bogdan Buta, fondatorul și managerul general al UNTOLD, și-a dorit să creeze un concept de festival care să poată rivaliza cu orice eveniment similar din străinătate. Acest lucru se întâmpla în anul în care Cluj-Napoca a candidat pentru titlul de capitală europeană a tineretului pe care l-a câștigat în 2015. ”Nu era vorba acordarea de fonduri suplimentare, însă era o oportunitate prin care, dacă știai să o gestionezi, puteai ajunge la milioane de tineri din Europa. Era instrumentul prin care îi puteam convinge pe tinerii din Europa să vină în România”, a explicat Bogdan Buta.
Pentru acest lucru Bogdan Buta, alături de o echipă tineri, a început să construiască prima ediție a festivalului. Bugetul s-a ridicat la 5 milioane de euro. Primăria Cluj-Napoca a finanțat 8% din cheltuielile totale ale festivalului din acel an, contribuind cu o sumă de 400.000 de euro, aceasta fiind singura finanțare publică oferită de municipalitate, întrucât de la cea de-a doua ediție, UNTOLD a devenit independent de orice finanțare publică.
Cu toate acestea, la prima ediție costurile au depășit cu jumătate de milion de euro bugetul, așa cum explică Edy Chereji, directorul de comunicare și marketing al festivalului și unul dintre partenerii lui Bogdan Buta.
“Avem o vorbă noi, membrii echipei, că plătim taxă de învățare”, spune Chereji despre prima ediție a festivalului, care a adus un “profit” de imagine foarte important. La cel mai mare eveniment din profil din Europa, European Festival Awards, UNTOLD a primit titlul de cel mai bun festival din Europa. UNTOLD a stabilit o premieră prin faptul că este şi singurul festival care a câştigat de la prima ediţie acest trofeu.
Cum a fost ales numele
Neavând în România un eveniment similar, membrii echipei au studiat mai multe festivaluri consacrate din afară, precum Exit, Tomorrowland, Sziget, Ultra Europe, World Club Dome şi Mysteryland, tocmai pentru a înţelege fenomenul, amploarea, dimensiunea unui festival major şi modul în care au ales cei mai mari jucători de pe piaţă să organizeze aceste evenimente, pentru că fiecare are identitatea şi specificul lui.
Pe lângă acestea, echipa UNTOLD a fost nevoită să analizeze tot ce înseamnă organizarea unui astfel de eveniment la Cluj-Napoca: locul, potențialul de cazare, infrastructura necesară etc. “Așa am ajuns la concluzia că trebuie să organizăm un All city festival”, spune Buta, iar singurul element care făcea diferența era tocmai Transilvania. “Am vrut să creăm o poveste, să ne bazăm pe storytelling, având în vedere că suntem în Transilvania, avem poveștile cu Dracula, după care unii fac filme sau scriu cărți. România nu avea o imagine bună, dar Transilvania însemna ceva în toată lumea”, explică Bogdan Buta, cu mențiunea că au avut de ales între trei nume: UNTOLD, Beyound și Citizen.
Cum a evoluat
Dacă în primul an bugetul festivalului se ridică la 5 milioane de euro, la următoarele ediții a crescut cu câte 2-3 milioane. Așa se face că în acest an a ajuns la 14-15 milioane de euro. Din această sumă, 40% este atrasă de la cei 40 de parteneri, 40% din vânzarea de bilete și abonamente, iar 20% e asigurat din vânzările de mâncare şi băuturi şi merchandising, potrivit lui Chereji.
Din bugetul pentru investiții, 40% este cheltuit cu onorariile DJ-ilor și artiștilor, 30% reprezintă costurile cu producția, scenele, decorațiunile, echipamentele, montajul, iar restul de 30% sunt costurile de promovare.
Din punct de vedere al biletelor și abonamentelor vândute, evoluția UNTOLD este de asemenea de apreciat. De exemplu, la cea de-a doua ediție organizatorii spun că au reușit să vândă 25.000 de abonamente înainte să anunțe artiștii care vor fi prezenți la eveniment. La ediția din acest an, primele 15.000 de abonamente au fost vândute într-un interval de doar trei minute, iar următoarele 15.000 s-au vândut în 10 minute. “Este o dovadă de maximă încredere din partea publicului”, explică fenomenul Bogdan Buta.
Impactul în comunitate
Extrem de relevante sunt cifrele care arată veniturile generate de festival în orașul Cluj-Napoca. Potrivit calculelor organizatorilor, peste 1,6 milioane de turiști au ajuns în Cluj-Napoca, în ultimii 5 ani, la UNTOLD, și au cheltuit în total peste 170 de milioane de euro. Bani care s-au transformat în venituri pentru business-urile locale (hoteluri, restaurante, pensiuni, firme de transport) dar și pentru clujenii care și-au închiriat locuințele pe perioada festivalului.
Doar în acest an conform estimărilor, festivalul a generat o sumă cuprinsă între 45 și 50 de milioane de euro, sume care au ajuns în businessurile locale.
Experiența duce la profit
UNTOLD a reușit să ajungă la break even abia după a treia
ediție, spune Eduard Chereji. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei care
organizează UNTOLD și Neversea a fost de 27 de milioane de euro, iar pentru
acest an, tinerii clujeni estimează că vor depăși pragul de 30 de milioane de
euro. “Anul trecut EBITDA a fost de 2,3 milioane de euro, anul acesta ne așteptăm la o valoare de 3 milioane de euro”,
spune Bogdan Buta.
Dacă festivalul din Cluj-Napoca a ajuns să fie profitabil, nu același lucru se
poate spune despre Neversea, unde organizatorii spun că trebuie să mai crească
pentru a ajunge la break even.