Klaus Iohannis: Unii poate consideră că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze. Este o falsă senzație de securitate!

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat, în urma unei ședințe de lucru cu membri ai Guvernului, că este multumit de modul în care decurge campania de vaccinare, dar a avertizat că pericolul pandemiei nu va trece până majoritatea românilor nu vor fi imunizați.

“Campania merge bine, maratoanele de vaccinare au fost un succes, dar, pentru a continua nivelul ridicat de vaccinare, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului crede că implicarea autorităților locale este esențială pentru continuarea ritmului vaccinării, la fel cum este și campania de informare cu privire la beneficii.

“Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acționăm mai intens și în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil. Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural. Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre riscul relaxării

Președintele a vorbit și despre cel mai mai mare pericol la adresa campaniei de vaccinare: ca măsurile de relaxare adoptate să nu creeze populației un sentiment de falsă siguranță.

“Obiectivul campaniei de vaccinare este, pe termen scurt, acela de a reduce numărul îmbolnăvirilor, spitalizărilor și deceselor provocate de COVID-19, iar acest lucru se întâmplă deja. Pe termen mediu, scopul este, bineînțeles, acela de atinge pragul critic de imunitate care să stopeze definitiv transmiterea comunitară a virusului. Atrag atenția asupra unui potențial pericol, poate nu îndeajuns de bine conștientizat sau explicat. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate, există posibilitatea ca unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze. Este însă o falsă senzație de securitate! Până când nu vom fi imunizați într-un procent semnificativ, pandemia nu se poate încheia, iar riscul pentru cei nevaccinați de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și:

Cîțu, euforic după anunțul INS: Mă aștept la o creștere economică care să spulbere toate estimările

Florin Cîțu: Avem toate condiţiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *