Împrumuturile pe termen scurt ale companiilor europene sunt în continuă creștere

  • de
  • 2 min read

Companiile europene care se confruntă cu o inflaţie ridicată şi explozia costurilor operaţionale încearcă să obţină noi lichidităţi pe termen scurt, o situație asemînătoare cu cea din pandemia de coronavirus din 2020, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.ro.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, companiile europene cu un rating ridicat au contractat în acest an finanţări pe termen scurt de 76 miliarde de euro, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, după cel record de 153 de miliarde de euro înregistrat în 2020.

Această creştere a finanţării în regim de urgenţă este un semnal îngrijorător într-un moment în care băncile centrale se luptă pentru a readuce inflaţia sub control. Banca Centrală Europeană a dublat săptămâna trecută dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar Rezerva Federală americană ar urma să continue şi ea ciclul de înăsprire a politicii monetare.

Cel mai recent exemplu este de săptămâna trecută, când producătorul olandez de echipamente medicale Koninklijke Philips NV a contractat un împrumut de un miliard de euro pe 12 luni, “având în vedere recentele evoluţii şi volatilitatea de pe piaţă”. Alte firme care încearcă să obţină împrumuturi pe termen scurt sunt Enel SpA, Daimler Truck AG şi firma elveţiană de energie Axpo Holding AG. Împrumuturile contractate de firmele din sectoarele energie şi utilităţi ar reprezenta două treimi din cifra totală pe acest an, în timp ce la începutul anului traderii de materii prime sunt cei care s-au grăbit să obţină finanţare pe termen scurt, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la materiile prime.

Citește și:

Reforma statului sau reinventarea statului?

Miza reciclării becurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *