Grenadă veche, descoperită în timpul lucrărilor de consolidare la „Blocul Rosenthal”

  • de
  • 3 min read

La mai puțin de o lună de la începerea lucrărilor de consolidare a imobilului din Calea Victoriei nr. 22-24, cunoscut și ca Blocul Rosenthal, echipele de muncitori ale Companiei Municipale de Consolidări au găsit o grenadă veche de peste 30 de ani, astfel că lucrările au fost oprite timp de câteva ore, a anunțat Primăria Municipiului București.

Angajații Companiei Municipale Consolidări, care lucrează pe acest șantier, au găsit o grenadă în subsolul clădirii.

„Pentru siguranța tuturor persoanelor care se aflau în șantier, s-a decis evacuarea imobilului și apelarea de urgență a organelor abilitate în acest caz. Grenada era într-o stare vizibilă de degradare și are, cel mai probabil, o vechime de peste 30 ani. Proiectilul a fost preluat, în scurt timp, de către geniști în condiții maxime de siguranță”, se arată în comunicatul remis de PMB.

Grenada a fost descoperită în timpul lucrărilor de evacuare a deşeurilor din subsol, la nivelul -2 al clădirii. Până la începerea lucrărilor, acest nivel nu mai fusese folosit de aproape 30 de ani, uşile de intrare erau zidite, iar camerele complet inundate şi pline de deşeuri, menţionează reprezentanții Primăriei Capitalei.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală Consolidări vor continua planurile pentru redarea funcţionalităţii clădirii monument istoric.

„Până acum, au fost executate toate lucrările de punere în siguranţă necesare, au fost scoase zeci de tone de gunoaie din interiorul clădirii, sunt aproape finalizate lucrările de restaurare la nivelul faţadei şi se lucrează în interiorul clădirii, conform documentaţiei aprobate. Astfel, conform studiului istoric, este respectat în totalitate conturul iniţial al clădirii, iar materialele folosite pentru finisaje se apropie de cele”, precizează PMB.

Istoria blocului Rosenthal

‘Blocul Rosenthal’ a fost construit în anul 1938 după planurile lui Radu Dudescu, arhitectul şef al Băncii Naţionale a României. Treizeci de ani a găzduit Casa de Pensiuni, Împrumuturi şi Ajutoare a angajaţilor BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerţ Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

„Clădirea – monument istoric – are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferinţe, la etajul şapte se află o sală de sport şi un bufet la etajul opt. La parter au fost spaţii comerciale. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obţinut dreptul de administrare asupra întregii clădiri, încadrată în clasa II de risc seismic”, se menţionează în comunicat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *