Gabriela Firea: “Am consolidat clădiri în 2 ani cât cei dinainte în 20 de ani”

Din cele aproape 350 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic din București, care la un cutremur major reprezintă un pericol pentru viața a sute sau chiar mii de locuitori, în cei 30 de ani, care au trecut de la Revoluție, au fost reabilitate doar 10%, informează piațapresei.ro.

Cutremurele se numără, alături de inundații și alunecări de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusă cel mai mult România, în cazul unui astfel de eveniment Bucureștiul numărându-se printre zonele urbane unde se vor înregistra cele mai multe pagube.

Astfel, Capitala are nevoie de o consolidare a clădirilor, de o renovare a lor, pentru punerea în siguranță a populației, dar și pentru modernizarea fațadei imobilelor, existând zone întregi unde clădirile sunt într-o degradare continuă. De consolidarea clădirilor în Capitală se ocupă Compania Municipală de Consolidări.

Compania avea în execuție, la finalul anului trecut, nu mai puțin de 40 contracte și acorduri cadru pentru consolidarea unor imobile, lucrări de punere în siguranță a unor imobile situate în Municipiul București.

În ultimii doi ani, Compania a reușit să finalizeze consolidarea unui număr de 10 imobile, iar la alte 10 lucrările se află într-un stadiu avansat.

Expertiză pentru un milion de metri pătrați

În ultimii trei ani, conform Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, au fost expertizate clădiri care însumează o suprafață totală de un milion de metri pătrați.

“Din păcate în ultimii 28 de ani, Bucureștiul a fost uitat. Anii au trecut peste clădiri, culorile și-au pierdut strălucirea, zidurile s-au scorojit. Și multe au fost puternic afectate. Vă vine să credeți că în ultimii 28 de ani au fost consolidate doar 20 de imobile?”, a spus Gabriela Firea.

Conform primarului general, peste 200 de clădiri au fost incluse în programul de reducere a riscului seismic și se află în diferite etape preliminare ale procesului: expertizare, proiectare, punere în siguranță, autorizare.

“În ultimii trei ani, s-au făcut expertize tehnice pentru un milion de metri pătrați, s-au deblocat și lucrările începute în urmă cu aproape 10 ani, abandonate de constructori. În doar doi ani, am început efectiv lucrările de consolidare pentru 20 de imobile, dintre care zece au fost deja consolidate, celelalte zece fiind în stadii avansate”, a menționat Gabriela Firea.

10 imobile au fațada refăcută

Un alt program ambițios în care Compania Municipală de Consolidări și-a concentrate toate eforturile, în ultimele 12 luni, este cel referitor la recondiționarea fațadelor clădirilor- monument istoric.

“Din dorința de a aduce la lumină bijuterii arhitectonice ale Capitalei, pe nedrept lăsate în paragină, am luat măsuri pentru expropierea a 25 de clădiri – monument istoric, concomitent cu lansarea unui ambițios program de refacere a fațadelor clădirilor din centrul Capitalei”, spune Gabriela Firea.

În mai puțin de un an au fost recondiționate 10 imobile, unele dintre ele monument istoric, iar alte patru vor fi finalizate în acest an, a mai spus primarul general.

Doar în acest an pentru reabilitarea clădirilor din București, Primăria Capitalei a alocat fonduri de 25 de milioane de euro.

Bucureștiul de altădată prinde contur. Mai multe clădiri au fațadele restaurate de salariații Companiei de Consolidări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *