Florin Cîțu: Fără criză am fi rămas la un deficit bugetar de 3,7% din PIB

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că deficitul bugetar va crește la 8,6% din PIB. De vină este pandemia, care, susține Cîțu, a dat peste cap toate estimările autorităților.

“Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale faţă de deficitul aprobat iniţial de 3,6% din PIB. Avem o scădere, bineînţeles, a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale care se adaugă la deficit faţă de estimarea iniţială, trei vin doar din efectul crizei. Asta din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză şi bineînţeles este normal ca veniturile la buget să scadă”, a explicat Florin Cîțu.

Ministrul a vorbit și de cheltuieli, care, din cauza crizei sanitare, au crescut substanțial.

“În acelaşi timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză, sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele cinci puncte procentuale suplimentare la buget în acest an sunt legate direct de perioada de criză. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB şi eu cred că am fi putut să facem mai bine”, a mai spus Florin Cîţu.

Florin Cîțu susține că stăm bine dacă ne comparăm cu alte state europene. Astfel, cele mai recente prognoze indică o înrăutăţire suplimentară a deficitelor bugetare mai ales în Zona Euro, astfel că în Franţa, creşterea este la 11,4%, iar în Italia la 11,6%.

Economia românească își poate reveni repede cu ajutorul investițiilor străine

14.000 de case beneficiază de panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *