Erdogan, semnal încurajator pentru rezolvarea conflictului cu Grecia

  • de
  • 2 min read

Recep Tayyip Erdogan a spus că este dispus gata să se întâlnească cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis dacă vede semne de “bune intenţii” din partea sa în ceea ce privește criza din Mediterana de Est, relatează agenția AFP, citată de agerpres.ro.


Declaraţiile președintelui turc au loc în contextul în care tensiunea este la apogeu între cele două ţări din cauza exploatărilor de zăcăminte de gaz în apele teritoriale revendicate de ambele state.

Un nou episod s-a derulat vineri, odată cu convocarea ambasadorului Greciei în Turcia de către Ministerul de Externe de la Ankara, după publicarea de ziarul grec Demokratia a unui titlu pe prima pagină care îl invita, în limba turcă, pe Erdogan, “să se ducă dracului”.


Anterior, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu-şi face “nicio grijă vizavi de o întâlnire cu premierul grec Mitsotakis”. “Dar important este să ştim despre ce vom discuta şi în ce cadru”, a adăugat el, condiţionând desfăşurarea unei astfel de întâlniri de semne de “bune intenţii” din partea Atenei. Recep Tayyip Erdogan a mai spus că rechemarea navei de cercetare Oruc Reis este menită “să dea o oportunitate diplomaţiei”.


În vizită la Praga, ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat că ţara este gata să aibă un dialog cu Turcia, cu condiţia ca aceasta “să pună capăt provocărilor în regiune”.

Tensiunea între Turcia şi Grecia pe tema Mediteranei de Est s-a agravat la sfârşitul lui august, atunci când cele două ţări au efectuat manevre militare rivale. Criza este pe agenda summitului UE de pe 24 şi 25 septembrie, de la Bruxelles.

Adrian Zuckerman: Comuniștii chinezi controlează presa din China și vor să facă exact același lucru în România

Studiu japonez: Particulele de coronavirus din aer, eliminate de Plasmacluster, tehnologia anti-coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *