Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a ținut un discurs în care contrazice noțiuni fundamentale de economie. Teoria pe care o susține Câciu este că inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii, nu şi pe “bogaţi”. În acest context, ministrul a spus că se analizează mai multe măsuri astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de avalanşa a scumpirilor.
În ceea ce privește creşterea punctului de pensie, Câciu spune că va anunța în decurs de “o săptămână sau două săptămâni”.
“V-am confirmat un singur lucru: anvelopa acordată de cheltuieli pentru pensii creşte cu 15%. Modul în care acest pachet (social, n.r.) se construieşte ţine cont de legi, ţine cont de necesităţi, de nevoile oamenilor. Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Pe bogaţi, nu. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit. (…) Sunt mai multe simulări. Sunt simulări astfel încât persoanele cu venituri mici şi medii să poată fi protejate de această avalanşă a scumpirilor. Mai este un aspect de care trebuie să ţinem cont cu toţii: trebuie să ai foarte mare grijă să nu creezi o spirală a inflaţiei”, a declarat ministrul Finanţelor.
Ministrul Finanţelor a mai explicat și care este filosofia pachetului de măsuri sociale care va fi lansat în curând.
“Ar trebui să ne axăm pe pachet de măsuri pe gospodărie, pe familie, pentru că acolo nevoile sunt diferite. Dacă te uiţi pe membrii familiei, la fel, diversifici nevoile şi, atunci, nu mai ai uniformitate din perspectiva abordării guvernamentale. Eu cred că în pachetul acela de măsuri vom găsi un echilibru pe familie. (…) Pachetul social va conţine pachetul pe familie, înţelegând prin aceasta, pe gospodărie. Vrem să facem raportarea la gospodărie şi venit pe gospodărie. Este mai corect aşa pentru că raportarea la individ produce disensiuni şi în cadrul unei familii”, a spus Adrian Câciu.
Bineînțeles, neavând o evidență corectă și o fără a avea capacitatea de a crea proceduri clară, sunt toate șansele ca noile măsuri să se dovedească discriminatorii și să nu-și atingă obiectivele.
Citește și:
Siegfried Mureşan: Încă 1.39 miliarde de euro de la UE pentru România