De la idee la crearea unui business nu e cale ușoară. Un business oarecare poate ajunge la un business de succes dacă te ghidezi după niște reguli. Camelia Șucu, un veritabil antreprenor în serie „self-made”, consideră că pe lângă aceste reguli este nevoie și de calități. În prezent, ai acces mult mai ușor la educație antreprenorială decât în urmă cu 25-30 de ani, dar cele mai bune lecții le înveți din experiență.
Camelia Șucu este cunoscută publicului mai ales ca jucător de top pe piața de mobilier și design interior din România. Co-fondatoare, în 1993, a Mobexpert, Camelia Șucu a făcut în 2007 exit-ul din cea mai mare companie autohtonă de profil, întâi pentru a se dedica segmentului premium al pieței de mobilier, iar apoi pentru a-și diversifica portofoliul cu noi proiecte.
Pe scurt – 5 lecții în business de la Camelia Șucu
1. Evită diversificarea haotică a portofoliului: e mult mai ușor să te extinzi când există sinergii între diversele business-uri. Mai ales, nu te aventura în domenii despre care nu știi absolut nimic, decât dacă îți poți asuma eventualele pierderi fără să îți fragilizezi core business-ul.
2. Ocaziile de neratat mai trebuie ratate din când în când.
3. Eșecul ca atare nu prea există, există doar pași într-o progresie mai lungă sau mai scurtă spre succes. Există însă renunțarea prematură, pe care mulți o confundă cu eșecul.
4. Totul este despre oameni. Întotdeauna, indiferent că e vorba de echipă, de clienți, de parteneri… ascultă și tratează cu respect fiecare om și omul din fiecare.
5. Lasă întotdeauna loc pentru elementul neprevăzut. Când crezi că ai anticipat toate posibilele efecte și ramificații, că stăpânești toate scenariile, fii pregătit să ai o surpriză.
Invitată la cea de-a doua ediție Train Your Business, care a avut loc pe data de 1 Martie, la Hotel Intercontinental București, Camelia Șucu a împărtășit celor prezenți la eveniment din experiența sa de 25 de ani de antreprenoriat.
Potrivit Cameliei Șucu, antreprenorul trebuie să aibă curaj și să nu renunțe niciodată. “Antreprenorul are o mare calitate: îi place adrenalina și are foarte mult curaj. Asta este una din cele 10 <<porunci>> ale antreprenoriatului. Un antreprenor trebuie să aibă curaj, să își dorească să înceapă lucruri noi și să vadă o oportunitate în orice întâlnire, să găsească acolo o idee de a dezvolta ceva”. Chiar dacă ulterior se va confrunta cu fel de fel de probleme, antreprenorul “găsește soluții la toate, pentru că nu renunță niciodată”.
În ceea ce privește capitalul, Camelia Șucu consideră că acum acesta nu mai reprezintă o problemă.
“Capitalul nu trebuie să fie cel de care să zici că te lovești. După cum putem observa chiar nu mai este o problemă. (…) Acum avem instituții bancare, non-bancare, fonduri europene care să poată veni alături de tine în dezvoltarea unei idei într-o investiție”.
Totuși, antreprenoarea atrage atenția că e nevoie și de propriul capital. “Dacă nu investești tu bani de la tine din buzunar atunci nu suferi”, spune Camelia Șucu, menționând că dacă nu ești dator față de tine, față de familia ta, atunci nu ai responsabilitatea de a duce înapoi investiția inițială.
“Eu am început Mobexpert cu banii obținuți din vânzarea unui apartament. Atunci era mult mai ușor, cererea era mult mai mare decât oferta. Dar acum avem atât de multe posibilități să ne informăm, să găsim specialiști care să se ocupe. Tu ești antreprenor și ai idei. Te poți înconjura de o echipă de oameni extraordinar de bună, care să poată să facă un business plan, să îți găsească cele mai bune soluții de investiții financiare să îți găsească cele mai bune soluțiile de dezvoltare de distribuție etc”, spune antreprenoarea.
Întrebată dacă eșecul face parte din succes, Camelia Șucu a menționat că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învățat a fost acela de a-și asuma eșecul. “Am învățat să <<iubesc>> eșecul. Pentru că eșecul este de fapt acea experiență minunată pe care o carte nu te poate învăța”, a mărturisit Camelia Șucu.
Potrivit acesteia nu există o definiție a antreprenorului, însă părerea sa este că antreprenorul este asemenea unui copil: “Nu are opreliști. Nu îl interesează că a căzut și s-a lovit la genunchi. Plânge un pic se ridică și pleacă. Știe să zâmbească tot timpul, știe să bucure pe cei din jur. Creativitatea și inventivitatea este exact acel “greenfield” pe care îl au copiii noștri. Ei captează și vor să afle multe pentru că au terenul verde”.
În ceea ce privește sfaturile pe care i le-ar da unui antreprenor la început de drum, Camelia Șucu spune că e nevoie de pasiune, de perseverență, onestitate și etică în muncă și relația cu angajații.
“Pasiunea este cea care te ajută foarte mult în a trece peste obstacole. Acesta este combustibilul. Și să nu-ți fie frică de eșec”, recomandă antreprenoarea.
Mai multe informații despre ediția Train Your Business care a avut loc pe 1 Martie puteți găsi AICI:
Mulțumim partenerilor care ne-au sprijinit în organizarea evenimentului: FAN Courier, Catena, Hidroelectrica, BCR, Curtea Veche, Daytour și Miss Fleur.
Pingback: EXCLUSIV! Paula Pîrvănescu, Invest Romania: Suntem în discuții cu o mare companie! - Banii.Net