Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile în “dosarul” ROBOR. Ce riscă băncile dacă au încălcat legea

  • de
  • 2 min read

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate efectuate la cele zece bănci participante la stabilirea ratei de referinţă ROBOR, iar documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de “fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR).

“Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice. ROBOR este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituţii de credit relevante din punctul de vedere al activităţii pe piaţa monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanţă stabilite de Banca Naţională a României (BNR). ROBID este rata de referinţă a pieţei monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacţiile de pe această piaţă. ROBID se determină în cadrul aceleiaşi proceduri de fixing, împreună cu ROBOR”, precizează Consiliul Concurenţei.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare. Dacă băncile au încălcat legea, acestea pot primi o amendă de maximum 10% din cifra de afaceri.

Citește și:

Reforma statului sau reinventarea statului?

Miza reciclării becurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *