Christina Verchere, OMV Petrom: Avem resurse suplimentare de gaze naturale, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza legislației

  • de
  • 2 min read

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat pentru agerpres.ro că situaţia din piaţa energiei din România este generată, pe lângă contextul european, de lipsa investiţiilor în capacităţi noi de producţie. În plus, deși există resurse suplimentare de gaze, exploatarea acestora este blocată din cauza legislaţiei.

Povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale este cea care descurajează investiţiile noi. Regimul de impozitare este de şase ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar, pentru gazele offshore, de zece ori mai mare.

Christina Verchere susține că preţurile ridicate la gazele naturale nu se reflectă în rezultatele companiei, din cauza impozitării extrem de ridicate. În 2021, rata efectivă de impozitare a producţiei de gaz a fost de 47%, iar OMV Petrom a virat la bugetul de stat suma-record de 12,3 miliarde de lei.

Gazele offshore, o soluție ideală

Soluţia pentru asigurarea energiei României ar fi deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră, a arătat aceasta, precizând că OMV Petrom a amânat cu încă un an, pentru 2023, luarea unei decizii dacă va scoate sau nu aceste zăcăminte.

“Furnizarea de gaz a fost afectată de producţia mai scăzută din UE, de volumele mai mici importate din Rusia prin conducte şi de livrările volatile de GNL. Aceste evoluţii s-au reflectat mai departe şi în preţurile energiei electrice, deoarece aproximativ 20% din producţia de electricitate a UE se bazează pe gaze naturale. În plus, preţul certificatelor de CO2 a crescut de peste două ori. În acest context european mai larg, piaţa energiei din România este influenţată negativ şi de lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie. În plus, avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite şi evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil”, a explicat Christina Verchere pentru agerpres.ro.

Citește și:

A început recensământul: Cei care aleg varianta online primesc o zi liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.