Centrala de la Cernavodă ar putea produce Cobalt 60, izotop folosit la tratarea cancerului

Nuclearelectrica a inițiat procedurile unui nou proiect prin care intenționează să producă la centrala de la Cernavodă Cobalt 60, un izotop folosit la radioterapia pentru tratarea cancerului.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de Cosmin Ghiță, directorul general al SNN, în cadrul unei conferințe de presă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele financiare pe primul semestru.

În luna iulie, Nuclearelectrica a încheiat un memorandum de înțelegere cu cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60.

“Acest MoU este neangajant şi vizează evaluarea potenţialului de a produce în reactoarele de la CNE Cernavodă Cobalt 60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt 59”, au detaliat reprezentanţii SNN.

În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc Cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU, similare celor de la Cernavodă, şi se află în Canada, Argentina şi China. Tehnologia de producere a Co 60 a fost dezvoltată de Nordion şi AECL Canada.

“Explorarea posibilităţii de a produce acest izotop la Cernavodă este un mare pas înainte pentru industria nucleară din România de a valorifica încă unul din efectele benefice ale operării de centrale nucleare, în acest caz pentru sistemul medical. Vrem să devenim parte a comunităţii internaţionale de Co 60, pentru că înţelegem importanţa pentru sănătate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezintă o diversificare pentru SNN şi implicit încă o sursă de venit”, au mai arătat oficialii companiei.

Aceştia au subliniat că decizia de a produce Cobalt 60, luată în urma studiilor şi analizelor tehnice, nu va afecta în niciun fel securitatea nucleară şi producţia, în condiţiile în care recoltarea acestuia se va realiza în timpul opririlor planificate.

Nuclearelectrica a afişat un profit net de 290,661 milioane lei, în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 59,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

Mai multe amănunte despre rezultatele financiare și stadiul investițiilor realizate puteți citi aici:
NUCLEARELECTRICA ÎN CREȘTERE CU 60%, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI. GRADUL DE REALIZARE AL INVESTIȚIILOR A DEPĂȘIT 53%

Proiectele majore îi atrag în țară pe specialiștii români plecați în străinătate

Tot în cadrul conferinței de presă, Cosmin Ghiță a precizat că centrala nucleară de la Cernavodă a început să atragă atenţia specialiştilor români plecaţi în străinătate, care doresc să se întoarcă în ţară pentru a lucra la viitoarele proiecte ale Nuclearelectrica.

El a dat ca exemplu proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă, proiect care este condus de un român întors din Canada.

“Am început o diagnoză organizaţională, pentru a vedea ce putem face să devenim mai atractivi. Cred că e important ca lumea să ştie că suntem un mediu deschis, să ştie ce înseamnă să lucreze la Cernavodă. Am început să atragem şi atenţia specialiştilor plecaţi din România. Simţim tatonări că poate sunt interesaţi să se întoarcă, suntem foarte optimişti. SNN este o companie foarte bine văzută la nivel global, iar gradul de mândrie profesională este foarte important”, a spus directorul general al companiei.

Potrivit acestuia, deşi salariile sunt mai mici decât la centralele nucleare din alte ţări, Nuclearelectrica este o companie foarte bine văzută la nivel global.

“Resursa umană rămâne prioritate zero pentru noi. Ne axăm pe schimbul dintre generaţii, să atragem cât mai mulţi tineri prin burse, internshipuri. Am început să pregătim tinerii prin programe de master, unde am avut 20 de burse”, a arătat Ghiţă.

Citiți și:
COSMIN GHIȚĂ, NUCLEARELECTRICA: E NEVOIE DE O CORELARE ÎNTRE SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI NEVOILE INDUSTRIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *