Bucureștiul, capitala europeană cu cel mai înalt grad de risc seismic. Câți oameni locuiesc în clădiri cu bulină

  • de
  • 3 min read

Bucureștiul este capitala europeană supusă celui mai înalt grad de risc seismic. În Capitală se resimt atât cutremurele produse în regiunea seismică Vrancea – Buzău, cât și cele din regiunea Arad.

Riscul este sporit de existența, mai ales în centrul orașului, a unui mare fond construit cu o vechime de peste 80 de ani compus din clădiri care au trecut prin marile seisme din 1940, 1977 și nu numai.

De aceea, din cauza riscului la care sunt supuși zilnic mii de bucureșteni, CONSOLIDAREA CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC reprezintă o temă cel puțin la fel de importantă precum termoficarea sau transportul în comun, trag un semnal de alarmă cei de la București FM.

Consolidarea clădirilor – pe agenda noului primar general

Peste 8.000 de bucureșteni locuiesc în cele aproape 350 de clădiri cu bulină roșie din Capitală. Toți acești oameni riscă să își piardă viata, la un cutremur mare, ajungând sub munți de dărămături.

Ceea ce n-a reușit fosta administrație a fost să se apuce de consolidarea celor mai multe dintre blocurile cu bulină roșie de prin oraș, atrăgea atenția în plină campanie electorală actualull primar general, Nicușor Dan.

Motivul principal: văzând că, în anii din urmă, consolidarea unor clădiri s-a blocat, cei mai mulți dintre bucureșteni refuză să accepte lucrările și să se mute, pentru 2-3 ani, în locuințe de necesitate puse la dispoziție de administrația locală.

Ce trebuie modificat

Nicusor Dan susținea, in vara acestui an, că, dacă s-ar trece peste astfel de chestiuni minore, iar PMB ar proceda cum spune legea – adică dacă oamenii ar fi obligați cu instanța să accepte consolidarea – în 3 ani pericolul reprezentat de clădirile cu bulina din București ar fi îndepărtat.

„Aici există 3 etape care trebuie parcurse. Prima este una de evaluare. Noi avem, încă, în zona de Centru, clădiri înalte interbelice care n-au fost expertizate. O astfel de expertizare a început în timpul ministrului Nicolae Noica (in perioada 1996-1999), dar nu s-a finalizat. Așa că mai întâi ar trebui să facem asta. Cu ordonanta președintială, acolo unde proprietarii nu permit accesul în cladire”, spunea anul trecut Nicușor Dan, conform ziare.com.

Ce a reușit Compania Municipală de Consolidări

Este important de menționat că în cazul clădirilor înscrise în clasa întâi de risc seismic ale căror fațade au fost consolidate și restaurate, clădirile au fost puse în siguranță, astfel încât ele nu se vor prăbuși, în cazul unui seism. S-a intervenit mai întâi la fațade deoarece acestea prezentau un risc deosebit pentru trecătorii din aceste zone centrale ale orașului, după cum explică Alexandru Catrina, manager de proiect la Compania Municipală de Consolidări.

Desigur, la succesul programului de consolidare au contribuit atât facilitățile financiare oferite de către Primăria Capitalei proprietarilor, cât și seriozitatea și profesionalismul celor de la Compania Municipală de Consolidări, care au dovedit prin fapte că o consolidare se poate desfășura într-un timp rezonabil și că, în urma constructorilor rămân clădiri locuibile și cu o valoare mult mai mare decât atunci când aveau bulină roșie.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *