BNR lansează două monede comemorative

  • de
  • 2 min read

Banca Naţională a României a lansat două monede: una din aur, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda, şi o monedă din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Aversul monedei din aur prezintă o compoziţie inspirată de romanul “Moromeţii” de Marin Preda, inscripţia “ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală “100 LEI”, anul de emisiune “2022” şi stema României. Reversul monedei din aur redă portretul şi semnătura lui Marin Preda.

Aversul monedei din argint prezintă Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, stema României, valoarea nominală “10 LEI” şi anul de emisiune “2022”. Reversul monedei din argint redă siglele Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

Ambele monede vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur cu tema 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Conform BNR, monedele din argint cu tema 50 de ani de la aderarea României la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială vor fi însoţite de certificate de autenticitate ale emisiunii, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe certificatele de autenticitate ale monedelor din aur şi din argint se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţurile de vânzare sunt de 2.900 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur și  480 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint.

Citește și:

Reforma statului sau reinventarea statului?

USR acuză guvernul că încearcă să salveze pensiile speciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *