„Baroque unknown” de Ziua Muzicii Vechi

  • de
  • 3 min read

            Prin proiectul Baroque unknown, muzicienii ansamblului de muzică veche SEMPRE aduc pe scenă un repertoriu aparținând celor mai „necunoscuți” compozitori ai Barocului muzical european.

            Concertul se desfășoară pe data de 21 martie, de la ora 19, în minunatul spațiu al „Sufrageriei Regale” din cadrul Palatului Regal (Muzeul Național de Artă al României) și este organizat cu ocazia „Zilei Muzicii Vechi”.

            Biletele pot fi găsite prin rețeaua entertix.ro: https://tinyurl.com/BaroqueUnknown

            Cu toții am auzit de Vivaldi, Bach, Haendel, Rameau, Telemann, Corelli. Mai puțini am auzit, probabil, de Brescianello, Fasch, Albicastro, Heinichen, Pisendel. Istoria muzicii nu i-a memorat pe aceștia din urmă așa de apăsat precum a făcut-o cu primii. Muzica acestor compozitori este, totuși, este una spumoasă și fascinantă. Rafinată, sclipitoare, contrastantă și care etalează, pe alocuri, o uimitoare virtuozitate instrumentală. „Baroque unknown” pune pe scenă creația câtorva dintre acești (semi)necunoscuți compozitori ai Barocului muzical.

            După o vreme a pregătirilor muzicologice, proiectul urcă pe scenă datorită muzicienilor din ansamblul SEMPRE:

– Mircea Ionescu / Rafael Butaru / Mircea Grigore Lazăr (vioară barocă),

– Tamara Dică (violă barocă),

– Lázár Zsombor (violoncel baroc),

– István Csata (violone/ contrabas baroc),

– Andrej Jovanic (teorbă și chitară barocă),

– Raluca Enea (clavecin).

În program:

            – J. F. Fasch (1688 – 1758): Sinfonia în sol minor, FaWV Mg 1

            – J. D. Heinichen (1683 – 1729): Concertul în la minor pentru vioară și orchestră de coarde: Largo e staccato – Allegro – Affettuoso – Allegro

            – H. Albicastro (1660 – 1730): Concertul în fa major, a 4, op. 7, Nr. 1: Spiritoso – Allegro – Grave – Allegro

            – J. G. Pisendel (1687 – 1755): Concertul în re major, pentru vioară și orchestră de coarde: Vivace. Andante. Vivace – Andante – Vivace

            – G. A. Brescianello (1690 – 1758): Triosonata în si minor, pentru două viori și basso continuo: Largo – Presto – Adagio – Presto

            – C. Ph. Em. Bach (1714 – 1788): Simfonia în sol major, Wq 173: Allegro Assai – Andante – Allegretto

Ziua Muzicii Vechi este sărbătorită în fiecare an la 21 Martie – o dată ce marchează debutul primăverii și nașterea celui mai relevant și prolific autor al muzicii vechi: Johann Sebastian Bach (n. 21 Martie 1685). „Ziua Muzicii Vechi” sărbătorește mai mult de un mileniu de muzică în Europa și se constituie în evenimentul anului în domeniul patrimoniului muzical istoric european. Este un proiect de anvergură, cu sute de evenimente (recitaluri, concerte, conferințe), desfășurate în importante orașe europene. Evenimentele sunt transmise live (prin TV, radio, streaming de internet), ajungând, astfel, la o audiență mondială.

            Organizarea evenimentului este coordonată de REMA (Rețeaua Europeană de Muzică Veche) – organizația reprezentativă pentru muzica veche din Europa, ce reunește 132 de membri din 23 de ţări. Spectacolele au loc simultan în toată Europa în organizarea membrilor REMA. Edițiile anterioare ale acesteia au avut loc sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO și cu sprijinul Comisiei Europene. De asemenea, evenimentul a beneficiat, încă de la prima ediție de parteneriatul EBU (European Broadcasting Union) și al altor instituții europene.

Baroque unknown este organizat în România de Asociația Antiqva și echipa Festivalului de Muzică Veche București. Partenerii festivalului sunt: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă al României, Institutul Liszt București, Fundația Calea Victoriei, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *