Asigurările private de sănătate nu prea au succes, dar se anunță schimbări majore

  • de
  • 4 min read

Nivelul la care se află asigurările private de sănătate din România este unul foarte modest. Asta înseamnă că cei mai mulți români nu știu sau nu vor să se protejeze împotriva unor riscuri care ar trebui luate în serios. Soluția, consideră Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, este educația financiară. Acesta a prezentat în cadrul conferinței „Quo Vadis 2022! – Asigurările private de sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății” o radiografie clară a pieței asigurărilor și a vorbit depre rolul și responsabilitatea ASF. 

“În comparație cu alte țări, România este într-un stadiu incipient în ceea ce privește evoluția asigurărilor sociale de sănătate. În anul 2019, totalul primelor subscrise ale asigurărilor de sănătate private erau de 380 de milioanede lei, în 2021 au ajuns la 500 de milioane de lei. Au crescut, dar ca procent din totalul asigurărilor de sănătate este unul mic. Procentul asigurărilor, în general, ca parte din PIB-ul României este destul de mic. De ce lucrurile sunt la un nivel atât de redus? Eu cred că, din dezbaterile și analizele pe care le-am făcut, ar fi din cauza faptului că educația financiară este precară. Trebuie să încercăm să facem mult mai multe lucruri astfel încât să educăm oamenii să conștientizeze că, la un moment dat, au nevoie de această asigurare de sănătate, nu doar ca o variantă la finanțarea sănătății în România, dar și ca un necesar al lor pentru a-și asigura un serviciu medical de calitate.”, a explicat Nicu Marcu.

ASF a  demarat, prin intermediul Institutului de Studii Financiare, ample campanii de educație financiară. Sunt organizate numeroase conferințe și seminarii în care specialiștii explică celor interesați noțiuni teoretice și studii de caz cu privire la bugetul personal, investiții sau asigurări.  Valentin Ionescu, președinte ISF și director al Direcției Generale de Asigurări din cadrul ASF, a vorbit de misiunea ISF și apoi a prezentat încă o explicație cu privire la starea asigurărilor private de sănătate: sunt puține companii active pe această piață, lucru care ar trebui să se schimbe.

 “Avem 26 de companii de asigurări, aproximativ 270 de societăți de brokeraj, la ISF avem certificate circa 37.000 de persoane care pot lucra la aceste companii. Revenind la piața asigurărilor de sănătate, am avut anul trecut 20 de companii active autorizate de noi, dar din păcate numai cinci sau șase au contat cu adevărat pe această piață. Sperăm ca și celelalte companii să subscrie cât mai multe contracte de asigurări anul acesta.”, a declarat Valentin Ionescu.

Situația asigurărilor private de sănătate este cunoscută și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a arătat că este preocupat de nivelul scăzut la care se află această piață, cu atât mai mult cu cât este de părere că aceste asigurări pot să aducă un mare plus sistemului de sănătate. Prin urmare, a solicitat propuneri de la reprezentanții companiilor din piața asigurărilor și din sectorul medical prezenți la conferință și a anunțat că, după consultări cu Ministerul Finanțelor și CNAS, va pregăti o serie de modificări.

“Cred că Ministerul Sănătății, împreună cu CNAS, cu reprezentanți ai companiilor de asigurări și cu reprezentanții Ministerului de Finanțe ar trebui să stabilească un roadmap. Eu asta mi-aș dori, să facem un drum de parcurs, într-o perioadă de timp definită, încât să putem să aducem și bani noi în sănătate, pentru că toată lumea așteaptă creșterea procentului din PIB din partea bugetului de stat sau a bugetului de sănătate gestionat de CNAS, dar, în mod evident, bani noi trebuie să vină și din zona asigurărilor private și lucrul ăsta va duce o mai bună accesibilitate și la creșterea calității serviciilor de sănătate. M-aș bucura dacă la sfârșitul conferinței ați putea să stabiliți măcar principiile unui asemenea roadmap.”, a spus Alexandru Rafila.

La coferința „Quo Vadis 2022! – Asigurările private de sănătate, soluție pentru finanțarea sănătății”,  organizată în format online de ISF împreună cu DC Media Group, au participat reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, Ministerului Sănătății, Institutului de Studii Financiare, Parlamentului României, Curții de Conturi, organizațiilor profesionale din sectorul asigurărilor, dar și manageri ai unor companii importante din domeniul sănătății și din piața asigurărilor. Demersul ministrului Sănătății a fost apreciat de participanți, care au avansat o serie de propuneri, cum ar fi definirea clară a serviciilor medicale furnizate de stat și de sectorul privat sau creșterea semnificativă a deductibilității pentru asigurările private de sănătate. 

Citește și:

A început recensământul: Cei care aleg varianta online primesc o zi liberă

Mulți tineri abandonează școala înainte de a ajunge pe piața muncii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *