Alexandru Nazare a semnat contractul de finanțare pentru construcția Spitalului Regional de Urgență din Iași

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, și Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, au semnat în cadrul unei video-conferințe un contract de finanțare, în valoare de 250 milioane euro, pentru construcția Spitalului Regional de Urgență din Iași.

“Am semnat astăzi, împreună cu dl. Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, contractul de finanțare pentru constructia primului Spital Regional de Urgență din Romania, la Iași, în valoare de 250 de milioane de euro. Noul Spital Regional de Urgență Iași va avea 850 de paturi si va înlocui vechea infrastructura a Spitalului Clinic Județean cu o structură modernă, echipamente noi la standarde europene. Proiectul va mobiliza si alte investiții suplimentare în regiune, atât publice cât și private și va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sănătate, recunoscută în prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului”, a anunțat pe Facebook Alexandru Nazare.

Ministrul a mai prezentat și următoarele investiții din domeniu, arătând că dorește semnarea cât mai rapidă a contractelor de finanțare pentru spitalele regionale din Cluj si Craiova

“În calitate de ministru al Finanțelor consider că bugetul pentru sănătate are caracter prioritar și voi continua să susțin investițiile în sectorul sanitar, atât de necesare în țara noastră. Am solicitat BEI accelerarea procedurilor pentru semnarea următoarelor contracte de finanțare, pentru spitalele regionale din Cluj și Craiova”, a mai scris Alexandru Nazare.

Investiție record în Spitalul Regional de Urgență de la Iași

Investiția totală în spitalul din Iași este estimată la 420,9 milioane euro. Conform contractului de finanțare, împrumutul acordat de BEI reprezintă cca. 59,4% din costul net, iar diferența de 170,9 mil. EUR (40,6 %) la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului se va asigura din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar. Perioada de implementare este de 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. Noul Spital Regional de Urgență Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, arhitectural și medical, echipamente și tehnologie IT.

Citește și:
Klaus Iohannis: Avem motive reale de optimism și speranța intrării într-o nouă normalitate

Cum și-au ajutat alte țări din UE afacerile și populația în pandemie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *