Ce a însemnat stagiul de practică la Senat pentru zeci de studenți

  • de
  • 3 min read

Zeci de studenți au absolvit, săptămâna trecută, unul dintre cele mai interactive și intense stagii de practică din Parlamentul României. Noutate, diversitate, curaj, dar și mândrie au fost cuvinte care au descris a cincea ediție a evenimentului dedicat educației.

Organizat de Comisia pentru Învățământ din cadrul Camerei Senatului, unde președintă este senatoarea Monica Anisie, stagiul a pus față în față tinerii, parlamentarii și legea. Cei 35 de stagiari selectați au venit din mai multe centre universitare. Nici distanța și nici un alt efort nu au fost prea mari ca ei să se ocupe cu dedicare, atenție și profesionalism de sarcinile pe care le-au avut.

,,Mi-am permis să-i îndemn să-și construiască o carieră și, de ce nu, să revină în Parlament ca senatori sau deputați. Totul este despre încrederea în puterea pe care o reprezintă! Adevărul este unul foarte clar: Viitorul este al lor!”, a precizat președinta stagiului, Monica Anisie.

Tinerii au simulat cum este să faci parte din Comisia pentru Învățământ și cum este să fii în pielea unui senator. La debutul evenimentului, stagiarii și-au votat membrii care să îi conducă: președintele, vicepreședintele și secretarul. S-au împărțit în patru partide unde au ales numele, ideologia și interesele pe care le-ar avea pentru popor. Au lucrat la amendamente pe legile educației, iar subiectele de interes au fost: bursele, situația profesorilor din mediile rurale și învățământul pentru persoanele cu dizabilități.
„Ca profesoară debutantă și studentă în același timp am fost foarte încântată de subiectele pe care le-am dezbătut, considerând că modificările legilor respective sunt cu adevărat utile pentru educație”, a precizat unul dintre stagiari, Daniela Niculae.

După o lună în care au mers în Parlamentul României și au asistat la ședințele comisiilor din Senat, tinerii au încheiat evenimentul cu o dezbatere.
„Pe parcursul acestor săptămâni am simțit că sunt înconjurată de oameni minunați, interesanți, lucru care m-a motivat să aduc la lumină tot ceea ce este mai bun din mine”, a menționat studenta Paula Zori.

Stagiul a avut un real succes datorită organizatorilor. Denis Vlad, consilierul senatoarei Monica Anisie, s-a ocupat îndeaproape de întregul eveniment.
„Stagiul de practică a plecat din nevoia de a crea o comunitate a tinerilor. Mi-am dorit și îmi doresc ca acest stagiu să unească oameni, oameni care să lucreze împreună pentru societate”, a spus Denis Vlad.

Noutatea a venit din partea unei structuri de presă, unde tinerii au învățat importanța jurnalismului și cum se face comunicarea între clasa politică și presă.
„Au simulat conferințe de presă, au redactat comunicate, au avut purtători de cuvânt și au răspuns la foarte multe întrebări. S-au documentat și au scris știri. Presa este așa-zisul câine de pază al societății, iar, ca departament, am fost cu ochii pe „senatori” și ne-am asigurat că transmit la timp cele mai importante schimbări pentru oameni. A fost intens pentru ei, însă au avut ce să învețe“, a precizat mentorul structurii de presă, Loredana Calotă.

„Zilele pline cu ședințe și dezbateri și nopțile lungi de scris articole și proiecte legislative au reprezentat cel mai frumos act de asumare a acestei comunități. Nu doar cu sensul unui grup de oameni cu pasiuni și credințe comune, ci și acela de „communitas”, de cetate, de polis – ca adunare împreună a tuturor cetățenilor”, a spus stagiara Carina Nițulescu.

Stagiul de acest gen este unic în Parlamentul României. În fiecare an se organizează câte două sesiuni, prima în primăvară, iar a doua în toamnă. Până în prezent, la eveniment au participat aproximativ 150 de tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *