5 metode care ajută la creșterea performanței calculatorului

  • de
  • 4 min read

De fiecare dată când achiziționezi sau configurezi un computer sau laptop trebuie să iei în calcul posibilitățile de dezvoltare. Ritmul în care avansează tehnologiile este unul alert. Dacă nu alegi de fiecare dată componente de top trebuie să te aștepți la solicitări din ce în ce mai mari din partea specificațiilor tehnice ale celor mai noi jocuri, spre exemplu. Din fericire, există câteva metode prin care poți îmbunătăți performanțele calculatorului tău:

Folosește interfața M.2

De cele mai multe ori, lipsa de spațiu este motivul care te împiedică să faci upgrade-urile pe care ți le-ai dori pentru calculator. Producătorii de componente hardware pentru computere au anticipat această dorință și au dezvoltat tehnologii din ce în ce mai compacte.

Astfel, în spațiul limitat al unui laptop sau chiar PC poți instala un SSD M.2 care oferă viteze de citire și scriere mult mai mari decât un HDD tradițional. Acest lucru înseamnă un timp mai scurt pentru încărcarea aplicațiilor, o pornire rapidă a sistemului și o performanță generală îmbunătățită.

Partea cea mai bună este că ambele soluții de stocare sunt compatibile, așadar poți folosi ce este mai bun de la fiecare: capacitatea mare a HDD-ului și viteza superioară a unui SSD.

Actualizează memoria RAM

Una dintre cele mai simple metode pentru a crește performanța unui computer este creșterea cantității de memorie RAM. Aceasta este memoria pe termen scurt pe care sistemul o folosește pentru a stoca informații. În momentul în care memoria RAM devine insuficientă, computerul va funcționa din ce în ce mai lent.

Există o metodă simplă pentru a elibera o parte din memoria RAM ocupată inutil de sistem. Tot ce ai de făcut este să închizi taburile sau aplicațiile care rulează în fundal. Chiar dacă nu le vezi sau nu le folosești în mod direct, acestea solicită memoria RAM și încetinesc funcționarea calculatorului.

Curăță hard disk-ul

Avantajul unui HDD este că poate ajunge la capacități enorme de stocare a datelor. Din păcate însă rularea este destul de lentă. Pe măsură ce se adaugă fișiere temporare, foldere sau documente vechi și hard disk-ul se umple, sistemul va fi îngreunat semnificativ.

Prima soluție este să cureți toate fișierele inutile. Creează-ți o rutină de ștergere periodică a istoricului de navigare, a cookie-urilor și a documentelor cache. Poți folosi chiar variante de browsere care nu stochează astfel de informații, cum ar fi modul incognito sau invisible.

Există și dispozitive de curățare a hard disk-ului pentru eliminarea fișierelor inutile. Defragmentarea periodică este o activitate de întreținere constantă recomandată de specialiști ca metodă simplă de îmbunătățire.

Schimbă procesorul

Procesorul este creierul care pune în mișcare o mulțime de componente ale sistemului. Cu fiecare an care trece, procesorul nu este doar solicitat de operațiunile pe care le desfășoară în continuu, ci și depășit de noile tehnologii.

O dată la câțiva ani, marii producători de procesoare lansează variante noi sau îmbunătățite. Dacă ai un calculator care funcționează din ce în ce mai lent, o explicație ar putea fi deteriorarea procesorului. Înlocuirea acestuia cu un model mai nou ajută la accelerarea semnificativă a computerului. Atenție când alegi noul produs, deoarece trebuie să fie compatibil cu celelalte componente pe care le angrenează.

Verifică sistemul de răcire

În timpul funcționării, calculatoarele produc energie termică. Din acest motiv este nevoie de un sistem de coolere pentru a răci componentele ce pot fi afectate de supraîncălzire. Sistemul de răcire bazat pe ventilatoare este expus la praf, murdărie și șocuri mecanice. Verifică periodic coolerele și curăță-le atunci când este nevoie pentru a disipa eficient căldura degajată de sistem. Urmând pașii de mai sus vei putea îmbunătăți performanța computerului tău. Asigură-te că îndeplinești periodic sarcinile minime de întreținere a componentelor și nu vei fi nevoit să le înlocuiești prea curând.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *